Mai multi furnizori de servicii telecom au transmis informatii in aceasta privinta Comisiei Europene, desi nu au depus plangeri formale. 

Acuzatiile aduse Apple se concentreaza asupra unor contracte cu operatori francezi, insa ar putea fi implicate si alte tari, a spus sursa. 

Comisia Europeana a confirmat ca analizeaza aceste documente, in timp ce un purtator de cuvant al companiei americane a declarat pentru New York Times ca Apple respecta legislatia locala oriunde desfasoara afaceri. 

Persoane familiarizate cu relatiile Apple cu operatorii au afirmat ca unii furnizori de servicii telecom trebuie sa accepte conditii deosebit de stricte pentru a vinde iPhone, situatie care face dificila concurenta din partea altor producatori de smartphone-uri.  Contractele Apple difera de la o companie la alta. Vanzarile de acest tip au generat 56% din veniturile de 55 de miliarde de dolari din ultimul trimestru.

Apple stabileste cote companiilor pentru cat de multe smartphone-uri iPhone trebuie sa vanda intr-o anumita perioada de tinmp, de obicei trei ani. Daca nu este acceptata cota, operatorul nu primeste telefonul pentru vanzare.  In cazul in care compania nu reuseste sa vanda numarul de smartphone-uri asumate, este obligata sa plateasca Apple pentru toate unitatile ramase nevandute, a afirmat o sursa care a participat la negocieri cu Apple din partea unui operator telecom european. 

Nu este clar ce va face Comisia in continuare, scrie New York Times, citat de Mediafax.