Grupul Foxconn Technology, care produce, printre altele, telefoanele iPhone, a anuntat ca va inceta angajarile la fabricile din China. Declaratia alimenteaza ingrijorarile privind cererea de gadgeturi create de compania americana Apple, relateaza Bloomberg.

Foxconn a oprit angajarile pana la sfarsitul lunii martie. Potrivit purtatorului de cuvant al companiei cu sediul in Taipei, decizia nu are legatura cu productia smartphone-ului Iphone 5. Reprezentantii Apple au refuzat sa comenteze anuntul.

Apple se afla de ceva vreme pe un trend descendent, pe masura ce piata pare sa devina suprasaturata de invazia telefoanelor inteligente. O alta problema o reprezinta variantele mai ieftine propuse de rivalii de la Samsung, ale caror smartphone-uri opereaza cu sistemul Android.

Potrivit analistului Alexander Peterc, Apple va vinde in acest trimestru 38 de milioane de iPhone-uri, cu 20% mai putin decat in perioada precedenta. “Este o incetinirea masiva. Noul cumparator este si el diferit fata de cel din anii anteriori”, spune Peterc.

Foxconn produce majoritatea dispozitivelor Apple, de la iPhone-uri pana la ipad-uri. Incetarea angajarilor poate aparea insa si din cauza faptului ca muncitorii au inceput sa revina din vacanta luata cu ocazia celebrarii Anului Nou Chinezesc, asa ca efectivele din fabrici sunt aproape complete. O alta cauza pare sa fie legata de comenzile mai mici de calculatoare personale, venite din partea companiei Hewlett-Packard. Zece procente din produsele care ies pe poarta Foxconn sunt pentru HP.

“Chiar daca datele dintr-un loc arata ceva, este imposibil de trasat o tendinta generala asupra afacerii, avand in vedere ca lantul de productie si distributie din China este foarte complex”, spunea seful Apple, Tim Cook, luna trecuta, cu ocazia unei conferinte.

Fair Labor Association, o organizatie independenta care inspecteaza conditiile de lucru in fabricile din China, a criticat in nenumarate randuri furnizorul taiwanez Foxconn, pentru incalcarea regulilor angajatilor. Atat HP, cat si Apple, Microsoft, Intel si Cisco au contracte in desfasurare cu Foxconn. Compania a fost acuzata ca isi obliga angajatii sa lucreze prea multe ore suplimentare si ca ofera salarii prea mici, care nu le acopera acestora cheltuielile minime pentru supravietuire.

Foxconn a anuntat la inceputul lunii februarie ca le va da angajatilor mai multe drepturi sindicale, printre care si posibilitatea de a-si vota singuri reprezentantii in conducerea companiei.

Purtatorul de cuvant al Apple, Steve Dowling, a refuzat sa comenteze informatiile.

Actiunile Apple au coborat miercuri la New York cu 2,4%, la 448,8 dolari, capitalizarea companiei fiind de 421,5 miliarde de dolari la pretul de inchidere. Astfel, Apple a pierdut miercuri aproximativ 10 miliarde de dolari din valoarea de piata.