Profitand de demisia Papei Benedict al XVI-lea si organizarea unui conclav, unii (www.youtrend.it) au optat sa utilizeze o metafora cu trimitere la Vatican pentru a ii evoca pe unii pretendenti la "tronul lui Petru".

Astfel, liderul coalitiei de stanga Pier Luigi Bersani aparea sub pseudonimul "fericitul cardinal din Piacenza", Beppe Grillo ca "explozivul sambelan din Genoa", iar Silvio Berlusconi drept "vulcanicul cardinal lombard".

Despre premierul demisionar Mario Monti se vorbea sub pseudonimul "cardinalul afectat din Milano, fost nuntiu apostolic la Bruxelles", iar fostul judecator sicilian antimafia Antonio Ingroia putea sa fie recunoscut in spatele titlului de "implacabilul inchizitor al Sfantului Oficiu din Plermo".

In paginile retelelor de socializare se multiplicau totodata portrete de candidati ridiculizati cu tiare sau mitre papale si prezentati sub sloganuri mai mult sau mai putin distinse.

Umoristii din presa nu rateaza nici ei ocazia unei apropieri intre viitoarea alegere a unui papa, in Capela Sixtina, la Roma, si scrutinul politic din Italia.

Corriere della Sera ilustreaza pe prima pagina intalnirea de sambata dintre Papa demisionar Benedict al XVI-lea si presedintele italian Giorgio Napolitano, al carui mandat expira in mai. Seful statului, un octogenar, se apropie de Suveranul Pontif si ii sopteste: "daca nu cumva va simtiti bine la manastire, sa nu pierdeti din vedere ca va exista, in curand, un loc la Quirinal", sediul presedintiei Republicii italiene.