Apple urmeaza sa prezinte specificatiile si design-ul noului model iPhone, curand, analistii speculand ca producatorul american va lansa versiunea intermediara 6s anul acesta.

Pentru modelele iPhone 6 si iPhone 6 Plus, lansate in septembrie anul trecut, Apple a contractat Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) pentru productia procesorului A8 utilizat pentru aceste dispozitive. 

Samsung va incepe productia cipului A9 la uzina Giheung din Coreea de Sud, potrivit surselor Bloomberg, iar comenzile suplimentare din partea Apple vor fi redirectionate catre Globalfoundries, partener al Samsung. 

Comanda primita din partea Apple ar putea aduce companiei sud-coreene noi contracte, considera Song Myung Sup, analist la HI Investment&Securities din Seul. 

"Daca Globalfoundries adopta rapid cea mai avansata tehnologie de care dispune Samsung si daca isi creste randamentul, ar putea castiga comenzi de la Qualcomm", a declarat Song. 

Samsung, al doilea mare producator de cipuri la nivel mondial, a detinut monopolul asupra productiei de procesoare pentru iPhone-uri si iPad-uri pana anul trecut. Apple a decis sa renunte la contractele cu Samsung in 2014, in urma disputelor asupra unor patente. Atat Samsung, cat si TSMC au crescut cheltuielile de capital in ultima perioada, pentru a obtine contracte cu Apple, in conditiile in care industria semiconductoarelor este estimata la 300 de miliarde de dolari. 

Banca elvetiana UBS a estimat ca Samsung a cheltuit anul trecut 3,7 miliarde de dolari pentru afacerea cu procesoare si ca va creste investitiile cu aceasta divizie pana la 4,9 miliarde de dolari in acest an. 

Apple a vandut un numar mai mare de smartphone-uri decat Samsung in ultimul trimestru al anului 2014, depasind compania sud-coreeana pentru prima oara din 2011, potrivit firmei de analiza a pietei Gartner. 

Conform datelor Gartner, Apple a vandut 74,832 de milioane de smartphone-uri la nivel mondial in T1 fiscal incheiat pe 27 decembrie 2014, ceea ce i-a conferit o cota de piata de 20,4%, fata de 73,032 milioane de aparate comercializate de Samsung in aceeasi perioada, echivalente cu o cota de 19,9%