Samsung Z va fi disponibil mai intai in Rusia, iar ulterior si pe alte piete, a anuntat luni compania. Telefonul va avea ecran de 4,8 inci si va fi prezentat marti, la o conferinta organizata de dezvoltatorul Tizen, scrie Mediafax.

Sistemul Tizen, dezvoltat cu companii intre care Intel si Vodafone Group, este o alternativa open-source la Android, cel mai popular sistem de operare pentru smartphone-uri.

Samsung Electronics anuntase initial ca primul telefon dotat cu sistemul Tizen va fi lansat la sfarsitul lunii septembrie a anului 2013. Compania vrea sa stimuleze cererea, pe fondul incetinirii cresterii vanzarilor si a concurentei producatorilor chinezi de dispozitive ieftine.

"Samsung incearca sa faca tot posibilul sa acopere golurile in trimestrul al treilea, dar nu cred ca telefonul cu sistem Tizen va contribui cu mult la vanzarile de smartphone-uri. Lansarea noului telefon are mai mult un rol simbolic, in conditiile in care se afla in stadiu incipient", a declarat Lee Do Hoon, analist la compania CIMB Group Holdings in Seul.

Noul telefon va intra pe o piata globala unde cresterea ar putea incetini la 6,2% pana in 2018, de la 19% in acest an, potrivit estimarilor firmei de analiza IDC.

Samsung a vandut anul trecut 316 milioane de smartphone-uri, de peste doua ori mai multe decat cele 153 de milioane de iPhone-uri ale Apple, potrivit IDC.

Samsung Z, in culori negru cu auriu, va avea un ecran de inalta definitie, procesor de 2,3 gigaherzi si senzor de amprenta. Compania a prezentat in februarie si doua ceasuri digitale cu sistem Tizen.

Samsung a marit stimulentele pentru smartphone-urile sale, pe fondul concurentei sporite din partea Apple si a producatorilor chinezi, intre care Xiaomi Corp si Lenovo Group. Divizia de telefoane mobile a Samsung, care a generat in primul trimestru 76% din venitul operational al grupului, a raportat cele mai scazute vanzari din ultimele cinci trimestre, din cauza succesului producatorilor chinezi de aparate ieftine pe pietele emergente.