Samsung Electronics pregateste o schimbare structurala majora si s-ar putea scinda in doua companii
Samsung
Grupul sud-coreean Samsung Electronics, cel mai mare producator mondial de smartphone-uri, chipuri de memorie si televizoare, a anuntat marti ca va majora dividendele acordate actionarilor si, de asemenea, ca analizeaza o posibila divizare in doua entitati distincte, informeaza AFP, preluata de Agerpres.
Intr-un comunicat de presa, Samsung a informat ca analizeaza o divizare a grupului in doua unitati: o societate holding si o unitate operationala, precizand ca va avea nevoie de cel putin sase luni pentru a studia aceasta eventualitate.
Samsung a subliniat ca este absolut neutru cu privire la directia pe care o va urma.
"Procedura de revizuire nu indica intentia managementului sau a Consiliului de Administratie de a urma o directie sau alta", se mentioneaza in comunicatul de presa.
Prin acest anunt, conducerea Samsung Electronics pare sa fi raspuns solicitarilor venite de la fondul american de investitii Elliott, care detine 0,62% din capitalul Samsung Electronics, si care cere imbunatatirea guvernantei corporatiste la gigantul sud-coreean deseori criticat pentru lipsa de transparenta a managementului.
Fondul Elliott, condus de miliardarul Paul Singer, a solicitat ca Samsung Electronics sa se divizeze in doua entitati indepedente, pe de o parte activitatile financiare, iar pe de alta operatiunile industriale. De asemenea, fondul cere Samsung sa acorde actionarilor un dividend exceptional de 30.000 miliarde de woni, adica 26 de miliarde de dolari.
Samsung se pregateste de cea mai mare modificare structurala din istoria sa de 47 de ani tocmai intr-un moment in care incearca sa puna la punct o schimbare fara probleme a liderului. Lee Jae-Yong, vicepresedintele Samsung Electronics, se pregateste sa preia locul ocupat de patriarhul Lee Kun-hee, care este in spital incepand din luna mai 2014, dupa ce a suferit o criza cardiaca.
Familia Lee este deseori criticata pentru modul opac in care conduce grupul Samsung, in conditiile in care, printr-o structura complexa de participatii incrucisate, controleaza intregul conglomerat chiar daca nu detine in mod direct decat 5% dintre actiuni.
Pe acelasi subiect: