Costurile imprimarii cu ajutorul 3D vor ajunge sa fie si mai mici in viitor, spre bucuria vizionarilor care au deja idei gata de pus in aplicare cu ajutorul lor. Si ideile nu sunt deloc putine sau plictisitoare.

Iata o lista cu cele mai ciudate obiecte realizate pana in prezent cu ajutorul acestei tehnologii.

1. O arma functionala

Desi seamana mai degraba cu o jucarie, decat cu o arma mortala, acest produs a impartit deja lumea in sustinatori si oponenti, deopotriva de infocati. Anul trecut, Cody Wilson, de la Facultatea de Drept a Universitatatii din Texas, a anuntat ca intentioneaza sa creeze o arma cu ajutorul imprimarii 3D si a pus bazele unei organizatii nonprofit, denumita Defense Distributed. La inceputul lunii martie, Wilson si echipa sa au reusit sa isi implineasca visul. Arma Liberator este facuta in intregime din plastic, cu exceptia tevii de tragere si a fost testata cu succes pe un poligon de tragere din Texas. Imprimanta folosita la crearea sa costa peste 8.000 de dolari.

2.  O vioara

Alex Davies a folosit imprimanta 3D pentru a construi corpul viorii din plastic, pe care apoi l-a acoperit cu ziare si lipici. Cartonul a fost si el utilizat in proces. Rezultatul, spune Davis, nu este o opera de arta, dar este multumitor pentru “o munca de un weekend si 12 dolari”.

3. Fata unui rege decedat

Dupa ce au descoperit osemintele Regelui Richard al III-lea sub fundatia unei parcari din Leicester, Anglia, arheologii au apelat la expertul in reconstructia faciala Caroline Wilkinson, de la Universitatea din Dundee. Wilkinson si colegii sai au reprodus oasele si pielea pe calculator si au imprimat rezultatul cu ajutorul dispozitivului 3D.

4. Celule stem umane

Desi sunt slabe sanse sa vedem asa ceva in productia de masa in curand, cercetatorii au creat o imprimanta 3D speciala pentru celulele stem. Aparatul produce celule stem embrionice perfect viabile, care se pot dezvolta apoi in orice fel de tesut. Imprimanta lucreaza atat de fin, incat poate scoate pana la cinci celule o data, fara a le strica. Momentan, oamenii de stiinta le folosesc pentru a testa mai rapid noile medicamente sau pentru a construi mici portiuni de tesut de la zero. Dar scopul final este acela de a crea organe intregi.

5. O parte dintr-un craniu

Imprimarea 3D a organelor mai are de asteptat, dar oamenii de stiinta au reusit deja sa reproduca anumite parti ale corpului. In martie, chirurgii au inlocuit 75% din craniul unui barbat, cu un model din plastic, produs la imprimanta 3D. Oxford Performance Materials, compania care a creat implantul vrea sa produca si altele pentru restul corpului. Realizarea acestora prin imprimarea 3D reduce semnificativ costurile.

6. O ureche bionica

Cercetatorii de la Universitatea Princeton sunt cei care au creat urechea bionica, din celule de vitel, gel polimer si particule de argint. Urechea poate receptiona semnale radio care nu ar putea fi altfel auzite cu o ureche obisnuita.

7. Un fat

Pentru viitorii parinti nerabdatori sa vada cum vor arata copiii lor, compania Fasotec poate transforma imaginile RMN in mulaje tridimensionale, de greutatea unei coli de hartie. Mamele din Japonia platesc 975 de dolari pentru aceasta facilitate, exceptand costul RMN-ului.

Sursa foto: Mnn.com