În cadrul unui eveniment organizat în Centrul Vechi al Bucureştiului, operatorul de comunicaţii electronice a oferit presei şi reprezentanţilor autorităţilor ocazia de a testa facilităţile noii tehnologii.

Demonstraţia, realizată în condiţii reale de utilizare a reţelei şi telefoanelor mobile Xiaomi compatibile, a fost posibilă cu sprijinul partenerilor de la Ericsson, furnizorii primelor staţii de emisie 5G din reţeaua Digi Mobil, şi al Xiaomi.

Primele echipamentele de reţea Huawei urmează să fie puse în funcţiune pentru uz comercial începând de săptămâna viitoare, iar ulterior vor fi testate şi instalate şi echipamentele partenerului Nokia.

De asemenea, în următoarele săptămâni, primele staţii de bază din reţeaua Digi Mobil 5G Smart vor deveni active şi în alte localităţi: Constanţa şi Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Serviciile 5G se vor extinde mai apoi, din septembrie, şi în Sinaia, Buşteni, Predeal, Poiana Braşov, Braşov, Timişoara, Craiova şi Sibiu. Pentru implementarea noii tehnologii se vor utiliza echipamente de la principalii furnizori de tehnologie pentru reţele de telefonie mobilă: Ericsson, Huawei şi Nokia.

Compania de telecomunicaţii a menţionat că, începând de joi, 27 iunie, clienţii pot lansa pre-comenzi, pe site-ul digiromania.ro, pentru achiziţionarea celor două terminale compatibile cu tehnologiile 5G, respectiv VoLTE şi VoWiFi: Xiaomi Mi Mix 3 5G şi Huawei Mate 20x 5G.

Digi | RCS & RDS a lansat serviciile de telefonie mobilă 3G în 2007, fiind primul operator din România care a oferit abonaţilor servicii convergente de comunicaţii electronice fixe şi mobile. Din anul 2015, compania a adăugat în portofoliul său serviciile de telefonie şi date mobile în reţeaua 4G.

Reţeaua 3G Digi Mobil acoperă, în prezent, 99,5% din populaţia României, iar reţeaua 4G un procent de 75% din populaţie.

Digi Mobil este serviciul de telefonie şi date mobile din portofoliul grupului Digi | RCS & RDS. Liderul pieţei de internet, pay-tv şi servicii convergente, în România, cu operaţiuni şi în Ungaria, Spania şi Italia, Digi | RCS & RDS figurează în top 3 operatori tradiţionali de cablu în Europa.

Compania deţine aproape cea mai modernă (state of the art) şi mai extinsă reţea de fibră optică din regiune, ajungând la o acoperire de circa 7,8 milioane de gospodării cumulat în România şi Ungaria, la finalul anului 2018. A