Oprirea productiei Galaxy Note 7 a zguduit Samsung. Gigantul sud-coreean pierde 13 mld. dolari si revizuieste in scadere estimarile de profit
Firma a decis, sa opreasca permanent productia telefonului Galaxy Note 7, dupa nenumarate cazuri in care bateria a luat foc. Compania a pierdut deja 13 miliarde de dolari.
Totodata, Samsung a revizuit in scadere estimarile privind profitul operational in trimestrul trei din 2016.
Grupul sud-coreean se asteapta acum la un profit operational trimestrial de 5.200 miliarde de woni (4,66 miliarde de dolari), dupa ce saptamana trecuta previzionase un castig de 7.800 miliarde de woni (7,02 miliarde de dolari).
Grupul sud-coreean se asteapta acum la un profit operational trimestrial de 5.200 miliarde de woni (4,66 miliarde de dolari), dupa ce saptamana trecuta previzionase un castig de 7.800 miliarde de woni (7,02 miliarde de dolari).
De asemenea, veniturile ar urma sa se situeze la 47.000 miliarde de woni, fata de estimarea precedenta de 49.000 miliarde de woni.
Intre timp, au aparut noi imagini ingrijoratoare cu telefoanele Samsung Galaxy Note 7 din care iese fum. Desi compania a avertizat clientii sa-si inchida aparatele si sa nu le mai foloseasca, in mediul virtual apar tot mai multe videoclipuri care arata cat de grava este problema generata de baterie.
De pilda, o camera de supraveghere a surprins momentul in care un barbat este trezit de strigatele sotiei sale, care vine spre el cu telefonul invaluit in fum.
Primele probleme au aparut in august, la scurt timp dupa ce noul Galaxy Note 7 a ajuns in magazine. Bateria telefonului a inceput sa scoata fum sau a explodat, ranind utilizatorul. In septembrie, producatorul sud-corean a retras in service doua milioane si jumatate de aparate din noul model, pentru a le schimba bateria. Dar problemele nu s-au terminat aici.
In Statele Unite, un telefon Samsung, catalogat drept "sigur" de companie, a provocat evacuarea unei aeronave care se pregatea de decolare.
"Am auzit o pocnitura. M-am uitat in jur, ca sa imi dau seama ce se intampla. Apoi am vazut cum imi iesea fum din buzunar. Am scos telefonul si l-am aruncat la podea."
Dan Ackerman, analist: "Noile telefoane au baterii de la un alt producator. Asa ca problema este in alta parte. Ar putea sa tina de designul bateriei sau de o alta componenta. Sau o combinatie a celor doua."
Compania a anuntat oprirea de la vanzare a aparatelor cu probleme. Apoi, a oprit productia noului telefon si le-a cerut tuturor celor care si-au cumparata un Galaxy Note 7 sa nu il mai foloseasca. Utilizatorii pot primi banii inapoi sau isi pot alege un alt model de Samsung.
Dan Ackerman, analist: "Acesta ar fi trebuit sa fie un soi de "nava amiral" a gamei de telefoane Samsung, cu formele lui rotunjite si cu ecranul la fel de mare ca cel al celui mai nou iPhone."
Competitia cu rivalii de la Apple sau Google si stradaniile de a crea in timp rapid o baterie cat mai subtire, care sa se incarce cat mai repede si sa permita o utilizare cat mai indelungata au lasat loc erorilor, cred comentatorii.
Jonathan Roubini, expert tehnologie: "Compania va supravietui, insa cu o imagine grav sifonata. Va trebui sa lucreze pe partea de publicitate. Trebuie sa creeze produse care sa multumeasca cumparatorul si sa il faca sa aiba din nou incredere in companie."
Deocamdata, primele efecte s-au vazut la burse. Miercuri, actiunile Samsung au scazut cu 0,65% la Bursa de la Seul, dupa ce marti au inregistrat cel mai semnificativ declin din ultimii aproape opt ani.
Pe acelasi subiect: