Online, in mare viteza. Tehnologia 4G devine posibila si-n Romania
Ne-am obisnuit sa stam mereu la coada clasamentelor de tot felul, insa exista un domeniu unde suntem fruntasi. La capitolul Internet, unde mai mult de jumatate dintre romani sunt deja conectati, majoritatea de pe dispozitivele mobile. Nu este de mirare ca operatorii telecom se intrec in promisiuni de viteza si noi gadgeturi care sa ne aduca pe toti online, de acum la viteza 4G.
De ce ne intereseaza atat de tare tehnologia 4G?
Pentru ca promite sa transforme Internetul asa cum s-a intamplat cu telefonia. In urma cu 20 de ani trebuia sa dai fuga la un telefon fix pentru o conversatie decenta. Zilele acestea poti sa mergi oriunde, cata vreme ai un dispozitiv 4G, daca vrei sa te joci, sa descarci un film sau, pur si simplu, sa lucrezi pe aceeasi viteza de Internet ca acasa.
In teorie, tehnoloigia 4G este de 10 ori mai rapida decat cea 3G si cel putin la fel de puternica precum Internetul rapid prin WiFi. Asta inseamna ca un fisier de 1GB se descarca in doua minute, iar orice clip video HD se deschide instantaneu.
Important este insa sa ai semnal. Zonele in care poti sa descarci repede pe Internet sunt putine. In plus, abia de la anul urmator vom putea profita de 4G in adevaratul sens al cuvantului.
Vodafone spune ca are semnal de mare viteza in centrul a 10 orase mari. In Bucuresti aproape deloc, dar Pipera si Corbeanca sunt acoperite bine. Orange are 4G in jumatate din Capitala, Valea Prahovei, Poiana Brasov si zona Bran-Moeciu. Al treilea operator, Cosmote, a lansat de curand 4G si functioneaza doar intr-un magazin.
Abonamantele costa la noi jumatate fata de cele din Occident: intre 15 si 30 de euro, in functie de limita de trafic.