"Un numar limitat de date personale vizand clienti si cumparartori" a fost copiat, in cursul unei intruziuni detectate la 18 aprilie, constand in nume, prenume, adrese de e-mail in cazul in care au fost date, numere de telefon mobil si fix, operatorul de telefonie mobila si Internet, dar si data de nastere, a anuntat grupul intr-un mesaj postat pe site.

Un purtator de cuvant a precizat pentru AFP ca atacul a atins 1,3 milioane de persoane, dupa ce a evocat initial "cateva zeci de mii" de persoane.

"Datele furate ar putea sa fie utilizate pentru contactarea persoanelor vizate prin e-mail, SMS sau telefon, in vederea unor operatiuni de phishing", avertizeaza Orange.

"Phishing"-ul este o tehnica de piratare care vizeaza sa culeaga informatii confidentiale (coduri de acces sau parole) prin trimiterea de e-mailuri prezentate ca trimise de catre banci sau operatori. Victimele inselate isi furnizeaza singure datele personale infractorilor.

E-mailuri au fost trimise luni, pentru a avertiza toate persoanele vizate, a anuntat Orange. Mesajul pe care acestea l-au primit contine un link de tip "click to call back" (accesati pentru a fi apelati), iar operatorul se angajeaza sa le contacteze in 48 de ore pentru a le raspunde la intrebari.

Purtatorul de cuvant a justificat perioada care a trecut de la descoprirea atacului, pe 18 aprilie, si pana la divulgarea acestuia, pe 5 mai, prin necesitatea de a cuantifica furtul de date, "de a inchide reteaua tehnica si de a se asigura ca bresa nu mai exista", iar apoi pentru "indepartarea dublurilor de pe liste", care contineau aceleasi nume de mai multe ori.

Orange a recunoscut pe 2 februarie furtul datelor personale apartinand unui numar de 800.000 de clienti pentru servicii de Internet.

Orange, provenind din compania publica France Télécom, este unul dintre principalii trei operatori francezi in domeniul telefoniei si este prezent la nivel mondial.