Potrivit autoritatilor fiscale din India, Nokia trebuie sa plateasca taxe de aproape 40 de miliarde de rupii (635 milioane de dolari). 

Activele Nokia India au fost puse sub sechestru miercuri. Instanta l-a ridicat ulterior pe cel de pe conturile bancare, insa a ramas valabil pentru activele imobilizate, precum fabrici si alte facilitati. 

"Am mers in instanta si am primit un verdict favorabil joi - deblocarea conturilor", a declarat un purtator de cuvant al Nokia, fara furnizeze informatii suplimentare. 

Sechestrul pe activele imobilizate ale Nokia ar putea complica vanzarea diviziei de telefoane mobile catre Microsoft, pentru ca acestea includ si facilitati care ar trebui introduse in tranzactie. Fabrica de telefoane detinuta in statul indian Tamil Nadu este una dintre cele mai mari din lume. 

Purtatorul de cuvant al Nokia a declarat ca grupul are suficiente active in India pentru a asigura plata taxelor.

Masura extrema luata de autoritatile din India nu va afecta semnificativ tranzactia cu Microsoft, afirma analistii. Operatiunile din India reprezinta doar o mica parte a intelegerii. 

"Activele din India sunt de importanta foarte redusa pentru Microsoft la acest moment. (...) Vor prelua activele puse sub sechestru sau vor continua tranzactia fara acestea si vor astepta ulterior o clarificare", a declarat Pierre Ferragu, de la firma Sanford C. Bernstein. 

Problemele fiscale ale Nokia vin in contextul eforturilor autoritatilor din India de a convinge si alte companii sa investeasca in tara. Investitiile straine directe au scazut, iar avansul economic a incetinit in ultimii ani, dupa ce companiile straine si locale si-au pierdut increderea in autoritati.  

Companii printre care Vodafone, Cadbury si Royal Dutch Shell au primit notificari privind plata unor taxe suplimentare, pentru ca ar fi subevaluat tranzactii variind de la transferuri de actini la vanzarea de autovehicule. BMW si General Electric au fost, de asemenea, anuntate ca au de platit taxe din anii trecuti. Toate companiile au contestat cererile autoritatilor fiscale.