India a pus in septembrie sechestru pe unele active din tara ale Nokia, inclusiv pe fabrica de la Chennai, printre cele mai mari din lume, pentru a se asigura ca grupul finlandez va plati taxele, noteaza WSJ, preluata de Mediafax.

Autoritatile acuza Nokia ca datoreaza banii pentru ca ar s-ar fi folosit in trecut fara a avea dreptul de o scutire de taxe pentru exporturile de software. Nokia neaga ca ar fi incalcat regulile si se apara impotriva acuzatiilor intr-un tribunal din India.

Grupul intentioneaza sa constituie o rezerva de 350 de milioane de dolari pentru a obtine deblocarea activelor din India, astfel incat sa le poata ceda Microsoft in cadrul vanzarii operatiunilor de productie de telefoane mobile. In caz contrar, acestea vor fi transferate grupului american la o data ulterioara.

Nokia trebuie sa obtina acces la activele respective pana joi, pentru a le transfera Microsoft in cadrul acordului de vanzare, in valoare de 7 miliarde de dolari.

India a deschis mai multe investigatii de evaziune fiscala vizand companii straine si locale, afirma analistii, in incercarea de a mentine incasarile din taxe, afectate de incetinirea economica.

Companii printre care Vodafone, Cadbury si Royal Dutch Shell au primit notificari privind plata unor taxe suplimentare, pentru ca ar fi subevaluat tranzactii variind de la transferuri de actiuni la vanzarea de autovehicule. BMW si General Electric au fost, de asemenea, anuntate ca au de platit taxe din anii trecuti. Toate companiile au contestat cererile autoritatilor fiscale.