Netcity: Neplata chiriei pentru cablurile de pe stalpi a adus Capitalei pierderi de 20 mil. euro
Bugetul Capitalei a pierdut in ultimii patru ani peste 20 milioane de euro pentru ca operatorii telecom nu au platit chirie pentru utilizarea stalpilor ca suport de retele de telecomunicatii, a declarat pentru Mediafax directorul general al Netcity Telecom, Adrian Florea.
"In urma cu aproape o saptamana (marti, 16 iulie - n.r.), ANISP a estimat ca operatorii telecom din Capitala au pierdut peste 10 milioane de euro din cauza tarifelor mari pe care le-a practicat Netcity Telecom pentru utilizarea de catre acestia a retelei de fibra optica a Capitalei. In opinia noastra, modelele de business ale acestor operatori au presupus, si presupun in continuare, folosirea gratuita a stalpilor din Bucuresti (RATB, Luxten, Electrica, etc.). Calculele noastre, in baza datelor declarate anterior de PMB, la nivelul anului 2008, arata ca numai taxele pentru autorizarea instalarii cablurilor de telecom pe stalpi depasesc 3,5 milioane de euro. Daca extrapolam datele la situatia prezenta, credem ca cifra reala este cel putin dubla, adica 7 miloane de euro", a spus Florea, citat de Mediafax.
In plus, a adaugat seful Netcity Telecom, operatorul retelei metropolitane subterane pentru fibra optica a Municipiului Bucuresti, Primaria trebuia sa incaseze anual circa 5 milioane de euro din chiria pe care operatorii telecom ar fi trebuit sa o plateasca pentru utilizarea stalpilor pe care sunt amplasate retelele existente.
"De la aparitia hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti 251/2008, care interzice amplasarea de noi cabluri aeriene, bugetul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) a pierdut peste 20 milioane de euro prin neplata acestei chirii, conform calculelor noastre", a mai spus Florea.
El a adaugat ca miza desfiintarii proiectului Netcity creste in fiecare zi pentru ca majoritatea operatorilor telecom se pot eschiva astfel de la plata taxelor de autorizare pentru instalarea cablurilor de telecomunicații pe stalpi si a chiriilor de utilizare a infrastructurii publice.
Presedintele Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor (ANISP), Mihai Batraneanu, a declarat, in 16 iulie, ca operatorii telecom din Capitala au pierdut in ultimii trei ani peste 10 milioane de euro din cauza tarifelor mari pe care le-a practicat Netcity Telecom pentru accesul acestora la reteaua metropolitana de fibra optica.
De asemenea, in luna februarie a acestui an, seful ANISP a afirmat ca Netcity Telecom a transformat reteaua de fibra optica a Capitalei intr-un monopol si, prin cresterea abuziva a tarifelor de acces la aceasta retea, operatorii de talie redusa vor intra in faliment, concurenta va fi afectata, iar preturile pentru utilizatorii finali vor fi majorate.
In replica, reprezentantii Netcity Telecom au afirmat ca proiectul are avizul Consiliului Concurentei, singura entitate care se poate pronunta asupra eventualului caracter monopolistic al retelei. Mai mult, Comisia Europeana s-a pronuntat pozitiv asupra proiectului si urmareste constant evolutia acestuia.
Florea spune ca reteaua Netcity acopera doar 15% din strazile Capitalei si nu poate catalogata ca fiind monopol, pe de o parte din cauza dimensiunii si pe de alta parte pentru ca are alternative.
Un alt repros venit din partea ANISP a fost ca, prin tarifele mari practicate de Netcity Telecom, numerosi operatori de talie redusa, asa-numitii operatori de cartier, sunt fortati sa isi vanda afacerile si sa iasa de pe aceasta piata.
La sfarsitul lunii mai, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a avizat conditiile tehnice si economice in care se va realiza accesul operatorilor telecom la reteaua Netcity, aviz conditionat de implementarea anumitor masuri in termen de patru luni. Avizul a fost emis in baza Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii retelelor de comunicatii.
Pentru ca tarifele serviciilor de acces la reteaua Netcity sa fie stabilite pe baze obiective, proportional cu resursele cheltuite in vederea furnizarii serviciilor de acces, ANCOM a stabilit ca este necesara fundamentarea tarifelor in functie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor realizat in conformitate cu un set minim de criterii.
Autoritatea a stabilit si un termen maxim de sase luni pentru realizarea acestui model de calculatie a costurilor si comunicarea sa catre ANCOM. Pana la finalizarea acestui model, la 4 luni de la publicarea avizului, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depasi 85 de euro/km/luna, fara TVA, pentru serviciul de inchiriere tubeta, inclusiv pentru serviciile furnizate pana acum de Netcity Telecom sub denumirea de "racord".
De asemenea, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depasi 22 de euro/km/luna, fara TVA, pentru serviciul de inchiriere fibra optica neechipata (dark fiber), inclusiv pentru serviciile furnizate pana acum de Netcity Telecom sub denumirea de "bransament FTTB".
In legatura cu refuzul Netcity Telecom de a aplica prevederile avizului ANCOM, Florea a spus ca "avem de a face cu o alta declaratie bombastica tipica sefului ANISP".
Seful Netcity Telecom a confirmat ca societatea a contestat in justitie, in doua dosare separate, avizul ANCOM. Totodata, si Primaria Capitalei a contestat in justitie avizul ANCOM, demers motivat de nerespectarea de catre autoritatea de reglementare a unei proceduri prealabile.
Netcity este o retea subterana de fibra optica infiintata la initiativa Primariei Generale pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stalpii furnizorilor de electricitate si ai regiei de transport in comun.
Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat in iunie 2008, pe o perioada de 49 de ani, intre Primarie si UTI Systems si Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicatii din surse private. Valoarea lucrarilor a fost estimata la peste 200 milioane euro si ar fi trebuit sa se incheie in 2012. In prezent, reteaua Netcity are o lungime de 880 kilometri, respectiv mai putin de 15% din lungimea strazilor din Capitala, potrivit datelor Netcity Telecom. Actionarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) - 99,99% si UTI Grup - 0,01%.
In 2011, afacerile operatorului s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice. Datele aferente anului 2012 nu sunt disponibile pe pagina web a Ministerului Finantelor Publice.
ANISP este o organizatie profesionala constituita in 2001 si are 38 de membri, printre care se numara INES, Prime Telecom, GTS Telecom, Euroweb Romania, SNR, Romtelecom, Orange Romania sau Teletrans. Scopul asociatiei este promovarea si sprijinirea intereselor furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice (inclusiv Internet) in Romania.
Pe acelasi subiect: