ANISP: Netcity a devenit monopol si a majorat abuziv tarifele
Netcity Telecom a transformat reteaua metropolitana de telecomunicatii din Bucuresti intr-un monopol si, prin cresterea abuziva a tarifelor de acces, operatorii de talie redusa vor intra in faliment, concurenta va fi afectata, iar preturile pentru utilizatorii finali vor fi majorate, potrivit ANISP.
"La inceput, tariful de acces al unui operator la reteaua Netcity, operata de Netcity Telecom, se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de bransament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru", a declarat joi presedintele Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor (ANISP), Mihai Batrineanu, intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca, in cazul operatorilor mari, cum ar fi RCS&RDS sau UPC Romania, Netcity Telecom aplica un tarif de acces de 7,5 euro/kilometru/luna.
"Netcity Telecom nu este echidistant si transparent. Operatorul retelei metropolitane favorizeaza unii operatori, iar pe altii, prin tarifele mari practicate, ii falimenteaza. Dupa 10 ani de la liberalizarea pietei telecomunicatiilor, asistam la instalarea unui monopol in Capitala”, a spus Batrineanu.
Seful ANISP a mai spus ca, prin libralizarea pietei telecom, Romania a devenit una dintre tarile cu cele mai joase tarife la serviciile de telecomunicatii, iar calitatea si viteza de acces la Internet este superioara multor tari dezvoltate din Europa.
"Asa se intampla in Romania cand un domeniu ajunge in top, trebuie sa apara cineva sa demoleze", a afirmat seful ANISP.
Potrivit lui Batrineanu, ANISP a sesizat aceste nereguli la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
"Din pacate, ANCOM, care, potrivit Legii 154/2012 are obligatia sa intervina in astfel de situatii, ne-a trimis la Consiliul Concurentei. ANISP a cerut autoritatii de reglementare din domeniu sa prezinte tarifele pe care Netcity Telecom le aplica altor operatori, dar am fost refuzati. In urma cu 10 zile, opt membri ai asociatiei au deschis un litigiu la ANCOM. Potrivit legislatiei, ANCOM este obligata sa realizeze o analiza tehnico-economica a proiectului Netcity pentru a-i da avizul de conformitate”, a spus Batrineanu.
Cei opt operatori sunt GTS Telecom Romania, Ines Grup, Mediasat, Allnet, Digicom Systems, Asociatia Interlan Internet Exchange (care reprezinta interesele retelelor de cartier) Prime Telecom si Idilis.
"In cazul in care decizia ANCOM nu va respecta legea si ne vom considera nedreptati, ne vom adresa justitiei si Consiliului Concurentei. De asemenea, in luna aprilie ne vom intalni cu Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene si comisarul european pentru Agenda Digitala, careia ii vom prezenta situatia Netcity”, a spus seful ANISP.
Batrineanu spune ca, din calculele ANISP, Netcity Telecom ar trebui sa solicite operatorilor care utilizeaza reteaua Netcity un tarif de acces de cel mult 30 euro/kilometru/luna.
"Cu acest tarif, Netcity Telecom, care in urma cu doua luni a devenit si furnizor de servicii telecom, isi va recupera banii investiti in acest proiect in cel mult zece ani si, pana la finalul contractului de concesiune, incheiat pe 49 de ani, va obtine un profit mai mult decat rezonabil", a spus reprezentantul asociatiei. El a aratat majorarea tarifelor de acces la reteaua Netcity va avea ca efect cresterea preturilor pentru utilizatorii finali.
Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor este o organizatie profesionala neguvernamentala si nonprofit, constituita in 2001, din initiativa a 12 dintre cei mai mai importanti furnizori de servicii de Internet de la momentul respectiv, printre care Euroweb, Orange, GTS Telecom, Vodafone, INES. In prezent, organizatia are un numar de 38 de membri cu drepturi depline si membri asociati. Scopul ANISP este acela de a promova si sprijini intereselor furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice (inclusiv Internet) in Romania. Din 2009, ANISP este membra EuroISPA, organizatie pan-europeana a asociatiilor nationale ale ISP-urilor. Contractul pentru realizarea retelei NetCity a fost semnat in iunie 2008, pe o perioada de 49 de ani, intre Primaria Bucuresti si UTI Systems, alaturi de Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicatii din surse private.