Initial, seful Lenovo, Wong Wai Ming, a declarat in luna ianuarie, pentru Bloomberg, ca firma este deschisa oricaror oportunitati, inclusiv celor oferite de canadienii cunoscuti pana acum sub denumirea de Research in Motion.   

Recent insa, directorul executiv al Lenovo, Yang Yuanqing, a alimentat si mai mult zvonurile unei preluari, dupa ce a spus ca sefii companiei iau in serios in considerare aceasta posibilitate. Yang a declarat pentru un ziar economic francez ca o astfel de achizitie ar avea sens, dar ca trebuie mai inainte sa analizeze temeinic piata, ca sa isi dea exact seama unde se situeaza compania.  

Potrivit purtatorilor de cuvant ai Lenovo, citati de Bloomberg, firma nu a demarat deocamdata niciun fel de analiza asupra BlackBerry.  

"Lenovo confirma faptul ca are in vedere in mod constant toate oportunitatile de crestere si de dezvoltare", afirma Brion Tingler, unul dintre purtatorii de cuvant.  

Nu este greu de inteles de ce Yang este interesat de BlackBerry. Spre deosebire de alte companii din tara, Lenovo este deja un jucator global, numarul patru mondial in productia de PC-uri. Pe langa faptul ca domina piata din China, compania castiga teren in Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Potrivit datelor publicate de Gartner, Lenovo a fost singurul dintre cei mai importanti cinci producatori din industrie, care a inregistrat cifre in crestere pe aceste piete, in ultimul trimestru din 2012.  

Nu este prima miscare de acest fel facuta de chinezi. In 2005, Lenovo a cumparat divizia de PC-uri de la IBM, iar acum este cel mai puternic competitor al producatorului american Hewlett Packard, pentru suprematia pe piata computerelor. Insa Yang si colegii sai sunt constienti ca era calculatoarelor personale este pe cale sa apuna, asa ca se reorienteaza catre noi strategii. Pe piata de telefonie mobila din China, Lenovo a reusit in numai trei ani sa ajunga numarul doi, dupa Samsung Electronics, depasind astfel Apple.  

Smartphone-ul Lenovo K900 a fost prezentat si la Mobile Word Congress de anul acesta, din Barcelona, cu doua luni inainte de lansarea oficiala. Desi are o camera extrem de puternica, telefonul nu a reusit sa impresioneze foarte mult la targul de profil, insa producatorul promite ca pana la data lansarii oficiale va mai lucra la el. Lenovo K900 va fi dotat cu un procesor Intel, un ecran de 5.5 inch si o camera foto de 13 MP, care inca nu reuseste sa-si demonstreze adevaratele calitati. Smartphone-ul va avea si un flash led, o camera video, dar si o camera frontala de 2 MP. Lenovo K900 ar putea aparea pe piata in doua luni, insa viitorul sau pe piata din Romania este inca incert.