“Mariajul” Nokia-Microsoft in impas. Americanii anunta concedieri masive, pe fondul esecului relansarii diviziei de telefonie mobila, cumparata de la grupul finlandez
Microsoft Corp., care nu reuseste sa-si relanseze strategia mobila, a anuntat miercuri noi masuri de reducere a operatiunilor de telefonie mobila achizitionate de la Nokia Corp, transmite MarketWatch, preluat de Agerpres.
Compania americana va concedia 1.850 de angajati, costurile de restructurare urmand sa ajunga la aproximativ 950 milioane de dolari. Combinate, costurile totalizeaza mai mult decat a platit Microsoft in 2014 pentru achizitionarea diviziei de telefonie mobila a Nokia, aproximativ 9,4 miliarde de dolari.
Intr-un e-mail trimis angajatilor, Terry Myerson, vicepresedinte executiv al Windows and Devices Group, a insistat ca firma nu renunta la operatiunile de telefonie mobila.
Microsoft produce trei modele de telefoane Lumia si va continua "sa dezvolte dispozitive noi deosebite", a afirmat Myerson. "Ne reducem operatiunile, nu iesim din afaceri", a dat asigurari oficialul Microsoft.
In Finlanda, sediul central al Nokia, vor fi concediati 1.350 de angajati, care vor primi compensatii de aproximativ 200 milioane de dolari. Alti 500 de angajati vor fi concediati la subsidiarele din intreaga lume. Pe plan global, Microsoft avea 117.354 de angajati la sfarsitului anului.
Grupul finlandez Nokia, odata cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, a anuntat saptamana trecuta ca marca sa va reveni pe piata de smartphone-uri si tablete.
In 2013, Nokia a vandut operatiunile de telefonie mobila producatorului american de software Microsoft cu suma de 5,6 miliarde de euro. Conform acordului convenit la vremea respectiva cu Microsoft, Nokia nu va reveni pe piata telefoanelor mobile pana la finele lui 2016.
Pentru aceasta 'aventura', Nokia, care in prezent ofera echipamente si servicii pentru operatorii de telecomunicatii, nu isi va asuma niciun risc financiar. Pur si simplu Nokia va pune la dispozitia unei noi societati finlandeze, denumita HMD Global, drepturile asupra marcii Nokia, precum si brevetele sale.
"Nokia nu va face investitii financiare si nici nu va detine actiuni la HMD", a precizat grupul finalndez, referindu-se la noua societate ce va fi controlata de mai multi investitori a caror identitate nu a fost dezvaluita. In schimb, Nokia va colecta comisioane de pe urma licentierii marcii sale si a drepturilor de proprietate intelectuala.
Separat insa, grupul american Microsoft a anuntat, intr-un comunicat, ca va vinde activele din domeniul productiei de telefoane mobile simple unei subsidiare a firmei taiwaneze Foxconn Technology, precum si companiei HMD Global, contra sumei de 350 de milioane de dolari. In schimb, grupul american va continua sa produca smartphone-uri, comercializate sub marca Lumia.
Noua societate care va produce telefoane marca Nokia mizeaza pe faptul ca utilizatorii isi vor aminti si vor 'imbratisa' un brand care a dominat piata de telefonie mobila timp de 14 ani, pana in 2012. Grupul finlandez a ratat, insa, trecerea la smartphone-uri, categorie de dispozitive aparuta in 2007, odata cu lansarea iPhone de catre Apple, si care in prezent este dominata de dispozitivele ce utilizeaza sistemul de operare Android promovat de Google.