Ultima lovitura a fost data de hackeri in Japonia. Acestia au scos zeci de mii de dolari dupa o schema simpla cu o aplicatie deocheata, descarcata deja de sute de utilizatori. Atunci cand este accesata, trebuie sa te inregistrezi cu adresa ta de e-mail si-un numar de telefon. Datele obtinute sunt folosite ulterior pentru santaj.

Ca sa nu se faca de ras, japonezii plateau 3000 de dolari.

Iata insa o alta schema prin care hackerii se imbogatesc cu un joc: se transfera date, asa ca daca folosesti 3g, inseamna si facturi foarte mari.

In timp ce utilizatorul se distreaza cu un simplu puzzle, in spate e deschis un browser de internet care da clickuri pe reclame, insa virusul mai ascunde un secret. Acelasi fisier infectat de pe telefon permite controlul de la distanta.

Acestea sunt doar doua cazuri, dar pe Google Play sunt mii de virusi. Cel mai raspandit e cel care copiaza datele utilizatorului. Dupa ce ruleaza aplicatia, telefonul trimite informatii catre hackeri care le vand companiilor de publicitate sau le pastreaza pentru eventuale fraude.

Liviu Arsene, manager de produs: "Cea mai buna metoda de protectie este un antivirus".

Ori descarcati doar aplicatiile cu recenzii bune de la utilizatori. Google raspunde prompt de fiecare data la reclamatii si scoate imediat programele periculoase. Insa, aplicatii noi, infectate, pot fi urcate foarte usor, din nou.

Dezvoltator: "Cam in 4 ore - o zi, depinde cat de repede se propaga aplicatia pe servere".

Daca va imaginati ca sistemul de operare de la Apple, iOS, este mai sigur, aveti dreptate, dar pe jumatate. Multe dintre aplicatiile din Appstore, colecteaza datele utilizatorilor, cu acelasi scop, pentru publicitate.