INTERVIU cu seful smartphone-urilor Samsung. Care e cel mai important pariu al companiei si cand se va lansa telefonul cu ecran flexibil
JK Shin, presedintele si seful diviziei de IT si comunicatii mobile al Samsung
Principala provocare cu care se confrunta J.K. Shin, presedintele si seful diviziei de IT si comunicatii mobile din cadrul Samsung, este aceea de a lansa ceva nou pe piata, in conditiile in care interesul utilizatorilor vizavi de smartphone-uri incepe sa scada, scrie Wall Street Journal.
Samsung a prezentat joi seara, la New York, ultima sa generatie de smartphone-uri: Samsung Galaxy S IV. Cu ce se lauda ultimul model? Poate fi medic si prieten, in acelasi timp. Telefonul monitorizeaza orele de somn si calculeaza timpul necesar pentru odihna. In plus, masoara pasii facuti de utilizatori in fiecare zi si ii atentioneaza si cand au depasit kilogramele, cu ajutorul un cantar special. Cu ajutorul unui accesoriu, stie sa determine si nivelul glicemiei unei persoane.
Mai mult, Samsung propune o noua metoda de navigare pe telefon. Fara degete pe ecran. Poti sa treci de la o poza la alta ori sa raspunzi la apel doar trecand mana prin fata telefonului. Cand te uiti la un clip, iar privirea ta se muta in alta parte, smartphone-ul ia singur pauza pana cand vei privi din nou ecranul.
Camera principala a telefonului are 13 megapixeli, in timp ce cea frontala are doar 2 megapixeli. Galaxy S IV cantareste 130 de grame si are o grosime de 7,9 milimetri, fiind o idee mai subtire decat modelul anterior, S III. Ecranul este HD AMOLED si ofera o rezolutie de 441 pixeli per inci. Insa, asa cum era de asteptat, cele mai importante caracteristici ale produsului se regasesc in partea de software.
Seful diviziei de IT si comunicatii mobile al Samsung, J.K. Shin, a declarat intr-un interviu acordat Wall Street Journal ca el pariaza pe Galaxy S IV. Shin a adaugat, ca la ora actuala, Samsung are doua mari probleme: incetinirea economiei europene si celei din China – cele mai mari doua piete ale companiei – dar si vesnicele lupte purtate cu principalul sau concurent, Apple.
Seful Samsung a vorbit, totodata, si despre preferintele sale vizavi de Google si telefoanele dotate cu Android, in defavoarea celor ce ruleaza cu sistemul de operare al Microsoft. Totodata, J.K. Shin a adaugat ca Samsung planuieste deja lansarea unui nou telefon inteligent, dotat cu un sistem de operare dezvoltat in parteneriat cu Intel, eveniment care ar putea avea loc chiar in acest an.
Wall Street Journal: De ce anul acesta ati ales New York pentru lansarea Galaxy S IV? Anul trecut, ati prezentat Galaxy S III in Europa.
JK Shin: Acum suntem un jucator global in industria smartphone-urilor, iar SUA este o piata extrem de importanta pentru noi. A fost prima data cand ne-am lansat un produs de o asemenea anvergura in New York. Nu sunt inca satisfacut vizavi de cota de piata pe care o avem in America.
WSJ: Samsung duce nenumarate procente de incalcare a patentelor cu rivalul sau american, Apple. A influentat acest lucru design-ul produselor Samsung in ultima perioada?
JK Shin: Galaxy S IV are caracteristici unice in comparatie cu primul model Galaxy. De exemplu, facilitatea de a detecta gesturile consumatorului. In procesul de dezvoltare al acestui ultim model de telefon, am inregistrat aproape 120 de patente legate de interfata cu utilizatorii si de software. Totodata, am angajat numerosi programatori din India, Rusia, China si Europa, care sa conceapa caracteristici noi.
WSJ: Cat de angajat este producatorul Samsung pe piata produselor de lux?
JK Shin: Suntem destul de activi pe nisa de lux si continuam sa punem mare accent pe acest segment de public. In SUA, de exemplu, principala noastra dorinta este aceea de vinde telefoanele din gama Galaxy unui target cu venituri cat mai ridicate.
Pe de alta parte, avem si smartphone-uri care se vand cu 19 dolari, la abonament Verizon Wireless. In America, si AT&T si T-Mobile comercializeaza telefoane cuprinse intre 50 si 100 dolari. Mai mult, dezvoltam noi modele pentru pietele din India, din Orientul Mijlociu, din Africa si Estul Europei, Rusia si America Centrala. Vom continua sa lansam noi telefoane pentru piata de lux.
WSJ: Samsung a devenit un producator dominant in ceea ce priveste utilizarea sistemului Android in telefonia mobila. S-au schimbat relatiile pe care le aveati cu Google?
JK Shin: Ne place Android si vom continua sa intretinem bunele relatii pe care le-am stabilit cu cei de la Google.
WSJ: Ce puteti spune atunci despre relatia cu cei de la Microsoft? S-a schimbat ceva de cand Nokia a inceput un parteneriat mai stabil cu Microsoft? Ma refer la dotarea telefoanelor cu sistemul Windows Phone.
JK Shin: Smartphone-urile si tabletele care ruleaza cu sistemul de operare dezvoltat de Microsoft nu se vand foarte bine. Se observa o preferinta clara a utilizatorilor pentru Android. La fel se intampla si-n Europa.
WSJ: Cum vedeti industria smartphone-urilor in urmatorii ani?
JK Shin: Competitia de pe aceasta piata e una destul de stransa, cel putin asa au stat lucrurile in ultimii cinci ani. Avand in vedere ca economia Europei si cea a Chinei stagneaza, nu cred ca piata va suferi modificari spectaculoase in urmatoarea jumatate de an, dar preconizam ca vom creste mai mult pe divizia de telefoane inteligente in 2013. Estimam ca vom vinde peste 400 milioane de unitati in acest an. Deja am vandut 50 milioane de modele Galaxy S III, smartphone-uri lansate la sfarsitul anului trecut.
WSJ: Cand vom vedea un smartphone cu ecran flexibil?
JK Shin: Va mai trece ceva vreme pana atunci. Stim ca multi consumatori sunt interesati de o asemenea tehnologie, dar va mai dura pana cand va deveni posibila. Nu pot sa spun mai multe despre acest subiect.
Pe acelasi subiect: