Este medic de familie, stie temperatura si umiditatea, asculta de vocea si privirea stapanului. Si nu e decat un telefon. Insa nu orice telefon, ci un super-smartphone. Vorbim despre noul Galaxy S4 lansat joi seara la New York intr-un eveniment fastuos, ca o poveste de pe Broadway.  George Buhnici a fost acolo si evident ca nu putea rata ocazia sa se joace cu noul terminal de la Samsung.

Jeremy, pustiul care a aparut in reclamele Samsung din ultimele zile, a fost si cel care a adus telefonul pe scena, intr-o cutie. Toata lansarea a fost o piesa de teatru, desprinsa parca de pe Broadway, la care au asistat sute de echipe de jurnalisti. Un pic altfel fata de lansarile cu care ne-am obisnuit de la Apple, Nokia sau Blackberry. Fiecare functie noua a fost demonstrata practic si cu umor.

Cu ce se lauda totusi S4? Pai vrea sa ne fie medic si prieten. Telefonul iti poate monitoriza orele de somn si iti spune cand ai nevoie de odihna. Iti masoara pasii facuti in fiecare zi si te atentioneaza si cand ai depasit kilogramele cu un cantar special. Mai mult cu un accesoriu poate sa determine nivelul glicemiei.  

Samsung propune si o noua metoda de navigare pe telefon. Fara degete pe ecran. Poti sa treci de la o poza la alta sau sa raspunzi la apel doar trecand mana prin fata telefonului. Iar atunci cand te uiti la un clip, iar privirea ta se muta in alta parte, smartphone-ul ia singur pauza pana cand vei privi din nou ecranul.  

Samsung si-a lansat ultimul telefon din gama Galaxy, care permite utilizatorilor sa controleze ecranul de 5 inci cu ajutorul privirii. Mai mult, smartphone-ul a demonstrat ca are capacitatea de a realiza doua fotografii in acelasi timp, in sensul ca daca cineva vrea sa filmeze un clip, este inregistrata atat imaginea sa, prin camera frontala, cat si cea a subiectului, prin camera clasica.

Camera principala a telefonului are 13 megapixeli, in timp ce cea frontala are 2 megapixeli. Galaxy S4 cantareste 130 de grame si are o grosime de 7,9 milimetri, fiind o idee mai subtire decat modelul S3. Ecranul este HD AMOLED si ofera o rezolutie de 441 pixeli per inci. Insa, asa cum era de asteptat, cele mai importante caracteristici ale produsului se regasesc in partea de software.

Cu ajutorul sistemului de monitorizare a privirii, in momentul rularii unui videoclip, telefonul pune automat pauza atunci cand “simte” ca privitorul se uita in alta parte. Aceeasi tehnologie este folosita si pentru folosirea scroll-ului inteligent in verificarea e-mailului sau a altor aplicatii.

Bateria, un punct sensibil pentru multe smartphone-uri, va fi de 2600 mAh, iar pentru cei care vor viteza cand navigheaza, acest telefon va suporta atat retele 3G, cat si 4G LTE, cu viteze de download de pana la 100 MP si upload de pana la 50 MB. Galaxy S4 se achizitioneaza cu un spatiu de stocare de 16/32/64 GB, care poate fi upgradat printr-un micro SD de pana la 64 GB.

Debutul tehnologiei inovatoare sensibila la miscare, care permite utilizatorilor sa puna pauza la videoclipuri si sa treaca prin pagini folosindu-si doar privirea, este ceea ce va ajuta Galaxy S4 sa se remarce”, spune expertul in telecom Ernest Doku, de la uSwitch.com.

O alta functie interesanta este S Translate, care cunoaste mai multe limbi: engleza, germana, italiana, franceza, chineza, japoneza, coreeana si portugheza vorbita in Brazilia. Reuseste sa te ajute sa te intelegi cu persoane care nu vorbesc aceeasi limba cu tine. Practic, ii spui telefonului o fraza in engleza, iar el o traduce si o reda la difuzorul telefonului in chineza, de exemplu. Apoi, chinezul cu care vorbesti iti raspunde in limba lui, iar telefonul iti traduce in engleza. Galaxy S4 vine si cu functii de fitness si sanatate.

Insa, desi sistemul este unul revolutionar, nu toata lumea este convinsa de utilitatea acestuia.

Nu exista nici un dubiu asupra inovatiilor tehnologice care se regasesc in acest telefon. Intrebarea este cati dintre oameni le vor si folosi”, e de parere analistul Charles Golvin, de la Forrester Research.

Galaxy va deveni disponibil la nivel global pana la sfarsitul lunii aprilie, inclusiv in Romania, compania neanuntand inca nimic despre preturile la care se va vinde noul gadget. Lansat anul trecut, Samsung Galaxy S3, s-a vandut pana acum in peste 40 de milioane de exemplare.