Google a anunţat că lucrează la un sistem de detectare a cutremurelor la baza curia vor sta accelerometrele montate pe smartphone-urile cu Android care funcţionează în întreaga lume.

Oficialii companiei sunt de părere că accelerometrul este suficient de sensibil pentru a depista şi diferenţia valurile seismice - valul primar (mai lent) şi valul secundar (de regulă, mult mai puternic), scrie News.ro.

Cu ajutorul algoritmilor şi prin agregarea datelor colectate de la mii de telefoane din regiunea în care a fost depistat valul primar, va trimisă o avertizare pe telefoanelor celor aflaţi în zonă.

Ideea este ca, în cele câteva secunde dintre valuri, oamenii să aibă timp să se adăpostească în cel mai apropiat loc sigur.

Întregul proces va fi automatizat, neexistând timp pentru o intervenţie umană. Sistemul va fi implementat în mai multe etape, semn că Google încă nu are încredere deplină în funcţionarea acesta.

În prima etapă, Google va colabora cu US Geological Survey şi autorităţile locale din California pentru a emite avertizări de cutremur pe baza sistemelor existente. În această perioadă, tehnologia Google va fi testată şi verificată prin intermediul sistemului care funcţionează deja la nivel local, ShakeAlert.

În a doua etapă, tot în California, sistemul local ShakeAlert va fi înlocuit de cel bazat pe telefoanele cu Android. În fine, într-o a treia etapă, se va trece la extinderea sistemului la nivel global.

Când va fi gata, sistemul va fi implementat prin Google Mobile Services, ceea ce înseamnă că va putea ajunge mai rapid la utilizatori, nefiind necesar un update al sistemului de operare.