Astfel, tranzacția combină al treilea şi al patrulea mare jucător pe piaţa americană de telecomunicaţii, generând un concurrent mai puternic pentru AT&T și Verizon, scrie Bloomberg, preluat de Agerpres.

Deutsche Telekom AG, grupul german care controlează T-Mobile, şi grupul nipon SoftBank, proprietarul Sprint, au fost de acord cu formarea unei entităţi combinate, care evaluează fiecare acţiune Sprint la 0,10256 dintr-o acţiune T-Mobile, au anunţat, duminică, cele două companii.

Acest raport evaluează Sprint la 6,62 dolari/titlu, pe baza preţului acţiunilor T-Mobile de 64,52 dolari, de la închiderea şedinţei bursiere de vineri.

Acordul vine după patru ani de negocieri între Deutsche Telekom şi SoftBank şi creează o entitate cu venituri anuale de 74 miliarde de dolari, care va fi al treilea operator de telecomunicaţii, cu peste 127 de milioane de abonaţi în SUA, şi va concura mai bine cu liderii pieţei, Verizon Communications şi AT&T Inc.

T-Mobile şi Sprint se aşteapă să finalizeze tranzacţia cel mai devreme în primul semestru din 2019, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.

În final, Deutsche Telekom va deţine până la 42 % din entitatea combinată, în timp ce SoftBank va avea o participaţie de 27%. Vineri, acţiunile Sprint au închis la 6,50 dolari/titlu.

În ultimii şase ani, T-Mobile a investit peste 40 de miliarde de dolari pentru a-şi extinde operaţiunile, dar cu toate acestea analiştii sunt de părere că fără portofoliul de frecvenţe al Sprint, T-Mobile ar fi fost nevoit să facă noi cheltuieli, în condiţiile în care operatorii telecom din SUA se pregătesc de lansarea serviciilor 5G.

Discuțiile despre o posibilă fuziune între cele două companii s-au întins pe câțiva ani, însă până în prezent toate negocierile au eșuat. Directorul general al grupului german, Tim Hoettges, preciza în noiembrie anul trecut că subiectele privind controlul operaţiunilor de zi cu zi şi proprietatea entităţii realizată în urma fuziunii, valoarea, finanţarea operaţiunii şi aspectele care ţin de reglementare au fost abordate în urma discuţiilor privind o eventuală fuziune între T-Mobile şi Sprint.

"Pe baza acestor patru puncte am decis să nu procedăm la o fuziune. Nu a fost o decizie uşoară pentru noi... Dar, pe de altă parte, am spus mereu că nu vrem să facem o tranzacţie proastă", a spus Hoettges.

Deutsche Telekom AG este cea mai mare companie europeană de telecomunicaţii, cu operaţiuni în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România.

Grupul controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România.

La jumătatea lunii august 2014, Romtelecom şi Cosmote România au anunţat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele şi serviciile vor fi oferite sub brandul 'T'.