Grupul britanic Vodafone, prezent si pe piata din Romania, este al doilea mare operator de telefonie mobila din lume.

Vanzarea operatiunilor a fost realizata deoarece firma britanica vrea sa obtina aprobarea autoritatilor de reglementare din UE pentru fuziunea dintre operatiunile olandeze ale Vodafone cu cele ale subsidiarei operatorului de cablu Liberty Global din Olanda, Ziggo.

Cele doua companii au acceptat in februarie sa-si combine operatiunile din Olanda pentru a concura mai bine cu liderul de piata KPN, fosta companie de telecomunicatii a statului olandez.

Vodafone si Liberty Global vor crea o societate mixta care va oferi clientilor olandezi un pachet mai competitiv, de televiziune, Internet si telefonie mobila.

Vodafone va plati un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) in numerar firmei conduse de John Malone pentru a egaliza participatiile lor in societatea mixta, care va fi a doua mare companie de telefonie mobila din Olanda.

Tranzactia este pozitiva pentru ambele companii dar cel mai mult va avea de castigat Liberty, sustin analistii de la Citi Bank. Liberty Global detine Ziggo, cel mai mare operator de cablu din Olanda, in timp ce Vodafone este pe locul doi pe piata telefoniei mobile.

In septembrie 2015, Vodafone anunta ca a incheiat discutiile cu Liberty Global referitoare la posibilitatea unui schimb de active.

Vodafone si Liberty Global nu au precizat ce active ar fi putut fi schimbate, dar analistii sustin ca operatorul de telefonie ar putea fi interesat de subsidiara Liberty din Marea Britanie, Virgin Media, in timp ce principala atractie pentru Liberty ar fi compania de cablu Vodafone din Germania.

O serie de actionari importanti de la Vodafone s-au declarat deschisi la ideea unei fuziuni cu Liberty, cel mai mare operator european de cablu, in conditiile in care piata de telecomunicatii se indreapta spre o integrare a furnizorilor de servicii mobile cu cei de servicii broadband.

Cu 446 de milioane de clienti la serviciile de telefonie mobile in intreaga lume, Vodafone a pierdut teren in fata rivalilor, care au reactionat mai rapid la tendinta consumatorilor de a prefera ofertele "quad-play", Internet in banda larga, televiziune, telefonie fixa si mobila intr-un singur pachet.

Pentru a recupera o parte din decalaj, Vodafone a preluat in ultima perioada mai multi operatori de cablu in Spania, Germania si Marea Britanie.

Deutsche Telekom controleaza 40% din actiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la randul sau, detine 54,01% din Telekom Romania. La jumatatea lunii august 2014, Romtelecom si Cosmote Romania au anuntat ca vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom Romania, iar produsele si serviciile vor fi oferite sub brandul 'T'.