Intr-un pasaj al unei analize datand din aprilie, NSA ofera asigurari ca problemele de politica externa ale UE, de comert international si de stabilitate economica se afla printre obiectivele prioritare ale supravegherii, potrivit saptamanalului.

Serviciul american a creat o scala de la 1 ("cel mai inalt interes") la 5 ("interes scazut"), in care aceste trei teme sunt prevazute cu un nivel de prioritate 3, continua revista, care afirma ca a consultat documente provenind de la Snowden.

Probleme legate de noile tehnologii, securitatea energetica si probleme in domeniul alimentatiei nu intra, in schimb, in randul prioritatilor americanilor, care le atribuie nivelul de prioritate 5, potrivit aceleiasi surse.

Intre tarile tintite de programul de supravegere al NSA, Germania se situeaza la acelasi nivel cu Franta si Japonia, dar in fata Italiei si Spaniei. Prioritate este acordata problemelor de politica externa din Germania, stabilitatii economice si pericolelor la adresa finantelor, care sunt clasate la nivelul de prioritate 3.

Der Spiegel a scris la sfarsitul lui iunie, bazandu-se pe documente furnizate de Edward Snowden, ca NSA, acuzata de spionarea comunicatiilor electronice la nivel mondial prin programul PRISM, a luat ca tinte sedii ale Uniunii Europene la Bruxelles si Ambasada UE la Washington. Delegatia UE la ONU a facut obiectul unei supravegheri similare, potrivit Der Spiegel.

Aceste dezvaluiri au provocat o puternica emotie la Bruxelles.