Conflictul dintre SUA și Huawei escaladează: “Americanii ne subestimează puterea.” Ce se întâmplă în Europa
Huawei
Fondatorul gigantului chinez în telecomunicaţii Huawei, Ren Zhengfei, a declarat marţi că SUA “subestimează” grupul său, informează France Presse, preluată de Agerpres.
“Personalul politic american, prin modalităţile sale de a acţiona la ora actuală, arată că ne subestimează puterea”, a afirmat Ren într-un interviu acordat televiziunii publice CCTV şi altor media.
Într-un context de război comercial şi de rivalitate tehnologică între Beijing şi Washington, preşedintele american Donald Trump a decis săptămâna trecută să interzică exporturile de produse tehnologice americane către anumite companii considerate ca prezentând 'riscuri' pentru securitatea naţională.
Huawei se află în mod clar în colimatorul preşedintelui american, liderul mondial al industriei de comunicaţii 5G (a cincea generaţie de tehnologie mobilă) a fost inclus pe lista neagră a Washingtonului.
Tehnologia “5G a Huawei nu va fi deloc afectată (de toate acestea)”, a promis Ren Zhengfei într-un interviu difuzat în direct şi prin aplicaţia mobilă a CCTV.
“În materie de tehnologie 5G, nu este vorba ca alte întreprinderi să ajungă din urmă Huawei în doi sau trei ani”, a mai spus el.
Duminică, gigantul Google, al cărui sistem Android echipează marea majoritate a smartphone-urilor în lume, a anunţat că va trebui să taie legăturile cu Huawei în urma deciziei lui Donald Trump, ceea ce ar avea ca rezultat împiedicarea grupului chinez să acceseze anumite servicii Android şi aplicaţiile Gmail sau Google Maps.
Această decizie afectează de asemenea o serie întreagă de companii americane, de la furnizori de software la producători de semiconductori care produc pentru Huawei.
“Nu avem de gând - cu uşurinţă şi dintr-un capriciu - să renunţăm acum la cipurile americane. Trebuie să creştem împreună (cu companiile de producţie)”, a pledat Ren Zhengfei.
“Dar în cazul în care vor exista dificultăţi de aprovizionare, avem soluţii alternative. În vremurile de pace (înainte de războiul comercial), ne aprovizionam cu jumătate din cipuri venind din SUA şi jumătate provenind de la Huawei. Nu vor putea să ne izoleze de restul lumii”, a spus el.
Autorităţile americane au dat impresia luni că vor să calmeze situaţia, decretând un termen de 90 de zile înainte de a impune sancţiuni, timp în care Huawei şi partenerii săi comerciali ar trebui să se adapteze.
Pe de altă parte, Huawei crede că Europa nu va urma exemplul SUA, care a decis să sancţioneze compania chineză, pentru că a fost un partener al firmelor europene de telecomunicaţii timp de mai mulţi ani.
Într-un interviu publicat marţi de cotidianul italian Corriere della Sera, vicepreşedintele Huawei, Catherine Chen, a precizat că grupul chinez lucrează în Europa de 10-20 de ani, colaborând îndeaproape cu firmele de telecomunicaţii pentru dezvoltarea reţelelor de telefonie 5G.
"Nu credem că ceva similar se poate întâmpla în Europa", a răspuns Chen la întrebarea dacă este îngrijorată că statele europene ar putea urma exemplul SUA prin introducerea unor sancţiuni similare. "Cred că vor adopta deciziile lor în mod independent", a mai spus Catherine Chen.
Într-un interviu separat acordat cotidianului financiar italian Il Sole 24 Ore, directorul pentru Italia de la Huawei, Luigi De Vecchis, a spus că Europa ar da înapoi cu eforturile sale privind dezvoltarea de reţele 5G şi de digitalizare a economiei dacă ar interzice echipamentele Huawei.
Cu o cifră de afaceri de 93 miliarde dolari în 2017, Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii. Această piaţă este dominată de trei companii, Huawei, Nokia şi Ericsson.
Pe acelasi subiect: