HTC nu a participat in acest an la lansarea Windows 8/RT, insa pe piata au aparut numeroase tablete si modele hibrid tableta/laptop echipate cu noul sistem de operare, inclusiv gama Surface produsa de Microsoft.

Microsoft incearca sa aduca pe piata cat mai multe produse cu Windows, pentru a prinde din urma Apple, Google si Amazon.com pe piata tabletelor, estimata la 63 miliarde de doari in acest an.

Produsele HTC vor fi bazate pe Windows RT, varianta sistemului de operare Microsoft destinata platformelor dezvoltate de ARM Holdings. Modelul de 7 inci pregatit de HTC este o premiera pe segmentul tabletelor Windows, atacand ipad Mini, Amazon Kindle Fire si Google Nexus 7.

HTC spera sa lanseze produsele in trimestrul al treilea al anului viitor, insa termenele nu sunt finale. Compania taiwaneza a luat in calcul si dezvoltarea unei tablete pe o platforma Intel, insa a renuntat la planuri deoarece pretul rezultat ar fi fost prea ridicat, apropiat de 1.000 de dolari.

Microsoft va lansa luna viitoare tablete Surface cu Windows 8 pe platforma Intel, care vor costa 899 sau 999 de dolari. Microsoft a refuzat sa includa HTC in valul initial de tablete Windows aparute pe piata, au declarat anterior surse apropiate discutiilor. Multe dintre produsele care au primit atunci "binecuvantarea" Microsoft nu au fost gata odata cu lansarea Windows RT, in octombrie.

HTC si Microsoft au o relatie tot mai apropiata, grupul taiwanez lansand smartphone-uri convingatoare cu Windows Phone 8.