Testele sunt derulate de departamentul intern de IT al presedintiei SUA si de Agentia pentru Comunicatii a Casei Albe, o unitate militara responsabila de comunicatiile presedintelui Barack Obama, a declarat o sursa apropiata situatiei pentru cotidianul american Wall Street Journal.
 
Probele sunt inca intr-o etapa de inceput, iar eventuala adoptare a noilor smartphone-uri ar putea avea loc abia peste cateva luni. Nu exista, insa, indicii ca Obama ar putea renunta la BlackBerry-ul sau modificat, a spus sursa.

"Putem confirma ca Agentia pentru Comunicatii a Casei Albe, in linie cu restul Departamentului Apararii, testeaza si utilizeaza o varietate de dispozitive mobile", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului Apararii, care a refuzat insa sa comenteze asupra modelelor in probe sau utilizate de Casa Alba.
 
Un purtator de cuvant al Samsung a refuzat sa comenteze asupra informatiei ca smartphone-urile produse de companie s-ar afla in teste la Casa Alba.
 
"Am inregistrat un interes puternic din partea sectorului guvernamental si lucram indeaproape cu mai multe agentii pentru programe pilot", a spus reprezentantul Samsung.
 
Un purtator de cuvant al LG a afirmat ca producatorul de electronice nu are cunostinta despre astfel de teste.

"De mai bine de un deceniu, BlackBerry asigura securitatea comunicatiilor mobile ale guvernului SUA si numai BlackBerry este proiectat pentru a intruni standardele ridicate de securitate ale SUA si tarilor aliate", a declarat un reprezentant al BlackBerry.
 
Obama a declarat anterior ca foloseste o tableta iPad, produsa de Apple, pentru a citi. iPhone, smartphone-ul Apple, nu este inclus in programul de testare, a spus sursa citata.
 
Apple a castigat in ultimii ani teren pe piata telefoanelor pentru agentii ale statului american, in trecut domanta puternic de BlackBerry, in timp ce Samsung a investit masiv pentru a castiga mai multi clienti guvernamentali.
 
BlackBerry pierde tot mai multi clienti si se confrunta cu pierderi si probleme financiare semnificative. Compania controla in perioada de ineput circa 60% din piata smarphone din America de Nord, dar in prezent are o cota de piata de numai 0,6%, potrivit firmei de cercetare IDC. Pentru a rezolva o parte a problemelor financiare, BlackBerry a schimbat conducerea si a initiat un program de reducere a costurilor. Directorul general al companiei, John Chen, a declarat ca recastigarea unor contracte guvernamentale este o prioritate. Chen a declarat in martie pentru Bloomberg ca s-a intalnit cu oficiali ai Casei Albe pentru a discuta despre opinia insitutiei asupra terminalelor BlackBerry.