Bloomberg: Romania, unul dintre cele mai mari centre din Europa pentru afaceri IT. Avem 64.000 de specialisti. Salariile ajung la 4000 euro/luna
Sursa foto: Mediafax
Romania a devenit unul dintre cele mai mari centre din UE pentru afaceri IT, datorita fortei de munca bine pregatite si costurilor scazute, in contextul unui deficit urias de specialisti la nivel european, ceea ce ar putea oferi economiei romanesti "o strategie de exit" dupa 24 de ani de tranzitie.
Cu peste 64.000 de specialisti IT, Romania este lider in Uniunea Europeana dupa numarul de angajati in sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, si ocupa locul al saselea la nivel mondial, potrivit datelor companiei americane de cercetare Gartner, citate intr-o analiza Bloomberg, citata de Mediafax.
Principalele atuuri ale Romaniei, una dintre cele mai sarace tari din UE, sunt forta de munca bine pregatita si costul scazut al serviciilor IT, potrivit Gartner. Programatorii pot castiga pana la 4.000 de euro pe luna cu program incarcat de lucru, mai putin daca opteaza pentru mai multa flexibilitate, insa oricum salariile depasesc de cateva ori venitul mediu pe economie.
In ultimii 10 ani, peste 50 de companii din sectorul inaltei tehnologii si-au deschis birouri in Romania, printre care IBM, Microsoft, Oracle sau Intel.
Boom-ul din sectorul IT este vizibil si in ceea ce priveste activitatile ilegale. Romania incearca sa aduca sub control numarul tot mai mare de retele de criminalitate cibernetica, cu ajutorul Serviciului Secret al SUA, care are un birou in Bucuresti, noteaza Bloomberg.
Aproximativ 1% din traficul mondial care reprezinta atacuri informatice a provenit in 2013 din Romania, pe locul 9 in lume dupa tari precum China, SUA, Canada si Indonezia, potrivit datelor companiei americane Akamai Tehnologies. Un raport al Verizon Communications, compania-mama a celui mai mare operator de telefonie mobila din SUA, plaseaza Romania pe locul al doilea dupa China la capitolul atacuri cibernetice si furturi de date in 2012.
"Poate reusim sa trecem performantii nostri hackeri pe partea buna a baricadei, oferindu-le locuri de munca aici", afirma la finele anului trecut presedintele Traian Basescu.
Seful statului a propus atunci Consiliului UE sa infiinteze la Bucuresti agentia europeana de combatere a criminalitatii informatice. UE nu a luat inca o decizie in acest sens.
In Europa, cererea pentru specialisti in sectorul IT este uriasa si va continua sa creasca. In prezent, continentul sufera un deficit de peste 300.000 de angajati in acest sens, care va creste la 500.000 pana in 2015, potrivit lui Danny Gooris, senior regional manager la Oracle Academy in Bruxelles.
Aceasta situatie ar putea oferi "o strategie de exit" Romaniei, unde pot fi vazute inca ruinele ruginite ale fabricilor care amintesc de industrializarea fortata din perioada comunismului, capitol incheiat cu 24 de ani in urma, noteaza Bloomberg. In orase precum Bucuresti, Cluj-Napoca sau Iasi au fost ridicate in ultimii 10 ani turnuri din otel si sticla, care ii gazduiesc acum pe programatori.
Sediul Oracle din zona de nord a Bucurestiului este cel mai mare centru de operatiuni si dezvoltare al companiei ameicane din Europa. Angajatii romani vorbesc 27 de limbi si abordeaza in mod inovator problemele pe care le intalnesc la lucru, potrivit lui Sorin Mindrutescu, directorul general al diviziei Oracle.
Romania atrage de asemenea antreprenori care vor sa-si stabileasca aici centrul pentru extinderea in Europa, noteaza Bloomberg. William Sterns, un om de afaceri de 36 de ani din New York, a strans 185.000 de dolari de la familie si prieteni pentru a deschide o afacere la Bucuresti, unde dezvolta aplicatii si sisteme de plata pentru platforme mobile.
"Am vrut sa venim in Romania deoarece este foarte ieftin sa lansezi o afacere. Costurile sunt mult mai reduse decat in Europa de Vest si gasim specialisti IT din belsug", a comentat pentru Bloomberg Sterns, presedintele Mobuy Solutions, de profesie fotograf. In prezent, compania sa are 12 angajati si are parteneriate cu diviziile locale ale Vodafone, Adidas sau MOL. Omul de afaceri anticipeaza ca firma va deveni profitabila in termen de opt luni.
Perspectiva pietei de munca din Romania pentru trimestrul al doilea din acest an este mai buna comparativ cu alte tari din regiune, inclusiv Polonia, Cehia, Ungaria si Slovacia, potrivit datelor Manpower, citate de Bloomberg. Somajul de 7,2% plaseaza Romania pe locul 8 in topul celor mai scazute rate ale somajului din UE, iar economia romaneasca a inregistrat in trimestrul al patrulea al anului trecut cea mai rapida rata anuala de crestere din Uniune, de 5,4%, noteaza agentia.
Dezvoltatorii de software din Romania castiga mai mult decat cei din Polonia, dar mai putin fata de cei din Cehia si Rusia, potrivit firmei americane Payscale. Aproximativ 12.000 de romani lucreaza pentru cele mai mari 25 de companii IT din tara, Oracle fiind cel mai mare angajator, potrivit datelor Ministerului Finantelor, citate de Bloomberg.
Romania a acordat in ultimii doi ani ajutoare de stat de aproximativ 77 milioane euro catre noua companii din sectorul tehnologiei, printre care Microsoft si IBM, cofinantand astfel investitiile private pentru a crea peste 3.600 de locuri de munca, potrivit Guvernului. Deutsche Bank a anuntat recent ca vrea sa angajeze, pana in 2016, 500 de programatori intr-un nou centru de tehnologie deschis la Bucuresti.
Totusi, multi programatori romani prefera sa plece din tara catre salariile mai mari din Europa de Vest sau SUA. Plecarea angajatilor bine pregatiti si cresterea costurilor ar putea reduce atractivitatea Romaniei, mai noteaza Gartner.
Pe acelasi subiect: