Directorul executiv al Asociatiei Europene a Numarului de Urgenta (EENA), Gary Machado, a trimis o scrisoare prin care sprijina care sistemul romanesc 112, spunand ca acesta este considerat de multi ca fiind un punct de referinta in Europa, iar experti ca dr. Raed Arafat sunt consultati pe plan international pentru expertiza si calitatile lor, informeaza Mediafax.

In cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, Gary Machado spune ca "EENA nu crede ca aceasta campanie impotriva sistemului romanesc 112 este echilibrata sau echitabila si romanii ar trebui sa fie constienti de faptul ca inlocuirea mai multor ministri si directori nu vor schimba situatia".

Gary Machado sustine ca nu sistemul romanesc 112 este de vina pentru accidentul aviatic din Apuseni, ci legislatia si modul in care 112 este reglementat, care trebuie sa fie schimbat.

"Pe parcursul celor cinci ani de mandat, Vice-Presedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a refuzat sa reglementeze operatorii de retele de telefonie mobila pentru a-i forta sa trimita informatii sistemului 112 despre locatia exacta a apelantului (cum ar fi informatii GPS). Daca ar fi facut acest lucru, este foarte probabil ca supravietuitorii teribilului accident de avion sa fi fost salvati la timp. Acesta este mandatul domniei sale si este responsabilitatea domniei sale sa faca acest lucru in conformitate cu legislatia UE (articolul 26.7 din Directiva privind Serviciile Universale)", a precizat directorul executiv al EENA.

Acesta a mentionat ca Guvernul Romaniei a trimis deja o scrisoare, in 2013, vicepresedintelui Neelie Kroes, indemnand-o sa ia masuri privind localizarea apelantului in cazul apelurilor de urgenta 112.

"Cerem presedintelui Romaniei, prim-ministrului si fiecarei autoritati implicate in serviciile 112 sa ceara in mod public Comisiei Europene reglementarea operatorilor de retele mobile pentru a oferi date precise si fiabile privind localizarea apelantului. Autoritatii Nationale de Reglementare ANCOM si altor autoritati responsabile din Romania ar trebui sa le fie, de asemenea, cerut sa propuna un regulament privind operatorii de retele mobila cat de curand", a adaugat Gary Machado.

Directorul executiv al EENA, mai spune ca a primit o scrisoare de la Raluca Cojocaru, operatoare 112 in Romania, si a fost impresionat de mesajul transmis de aceasta.

"In acest moment, ne-ar dori sa-i transmitem sprijinul nostru deplin pentru activitatea sa si a colegilor ei care contribuie la salvarea de vieti omenesti, in fiecare zi. A fi operator 112 este unul dintre locurile de munca cele mai dificile si stresante, in care operatorul 112 raspunde, fara teama sau favoruri, intotdeauna cu profesionalism, empatie, dedicare si, mai presus de toate, raspunde intotdeauna. Operatorii merita tot respectul pentru ceea ce fac, fiind aici 24 x 7 x 365 poate in momentul cel mai stresant din viata noastra, raspunzand la apelurile despre moarte si disperare. Operatorii 112 sunt, de multe ori, eroii ascunsi care fac legatura dintre durere si suferinta, pe de o parte, si ajutor si asistenta, pe de alta. Ei sunt puntea dintre intuneric si lumina, dintre disperare si speranta. Blamarea operatorilor 112 pentru esecuri in alte domenii este calea cea mai usoara pentru unii oameni. De multe ori, adevarul se afla in alta parte, daca privim cu atentie", spune Gary Machado.

Raluca Cojocaru a trimis o scrisoare asociatiei dupa accidentul aviatic din Muntii Apuseni, in care a aratat ca, dupa acest tragic eveniment, a trait "cea mai dificila si mai amara perioada din activitatea profesionala".

"Nimeni, niciodata, din cate cunosc, nu si-a pierdut viata pentru ca o operatoare 112 nu a facut imediat legatura, in cateva
secunde, la dispeceratele colegilor nostri de la ambulanta, politie, jandarmerie, SMURD sau pompieri. Fiindca pentru asta sunt pregatita si asta fac: triez miile de apeluri zilnice si le directionez. Nimic altceva. Cunosc exact cat de importanta este munca mea pentru oamenii acestei tari, fie ei bogati sau saraci, fie ei politicieni, jurnalisti, profesori sau muncitori. Si mai stiu cat de periculoasa este, nu numai in aceste zile, dar pe termen lung incitarea la ura impotriva noastra, a operatoarelor 112, si decredibilizarea acestui serviciu care functioneaza de zece ani fara erori, pentru ca fiecare minut irosit cu un apel fals inseamna un minut furat omului aflat intr-o reala situatie de urgenta", a scris Raluca Cojocaru.