Conferinta WWDC organizata in fiecare an de Apple pentru dezvoltatorii de aplicatii destinate produselor companiei va incepe luni la San Francisco.

Evenimentul principal al conferintei, care va avea loc in dupa-amiaza zilei de luni, ii va aduce pe scena pe directorul general Tim Cook si pe alti executivi ai companiei, care vor prezenta noile variante ale celor doua sisteme de operare, iOS (destinat dispozitivelor mobile: iPhone, ipad) si OSX (care echipeaza computerele si laptop-urile Mac).

Publicul larg va avea acces in premiera la primele versiuni ale celor doua sisteme dezvoltate dupa reorganizarea conducerii diviziei de software a companiei, aflata acum sub controlul lui Jony Ive, unul dintre oamenii de incredere ai lui Steve Jobs, care s-a ocupat anterior de design.

Prezentarea de luni are o miza mai ridicata pentru Apple decat in alti ani, dupa aparitia unui curent de scepticism si neincredere in randul investitorilor cu privire la abilitatea companiei de a continua ritmul rapid de inovare, de a ramane o forta dominanta pe piata produselor mobile de comunicare si de a mentine marjele ridicate de profit cu care si-a obisnuit actionarii, transmite MarketWatch.

Actiunile Apple au scazut cu 17% de la inceputul acestui an. Vineri, Apple a inchis in urcare cu 0,8% pe bursa de la New York, recuperand declinul din prima parte a sedintei datorita unui raport transmis in jurul pranzului de un analist, care crede ca grupul ar putea surprinde luni prin lansarea unui iPhone low-cost sau a unei variante imbunatatite a Iphone 5.

Entuziasmul generat de noi produse a fost in ultimii ani unul dintre motoarele de crestere ale actiunilor Apple, insa compania a pastrat tacerea in ultimele cateva luni, dupa ce a reimprospatat in toamna anului trecut aproape toate liniile de produse.

Totodata, Apple este incoltita de competitia dura de pe piata smartphone-urilor, iar strategia de a se baza pe un singur produs, de inalta calitate, dar cu un pret pe masura, pare ca a devenit un punct slab pe masura ce creste cererea pentu produse mai ieftine. Compania a cedat deja presiunilor pe piata tabletelor, lansand in toamna anului trecut iPad mini, o varianta mai mica, mai putin performanta si mai ieftina a tabletei Apple.

Noul sistem de operare al Apple pentru dispozitive mobile se va numi cel mai probabil iOS 7. Se anticipeaza ca varianta din acest an va aduce schimbari majore fata de versiunile anterioare, datorita influentei lui Jony Ive.