Apple, Google si alte companii IT cer guvernului SUA reformarea practicilor de supraveghere
Sursa foto: Mediafax
Apple, Google si alte companii din sectorul tehnologiei cer guvernului american sa reformeze practicile de spionaj, in urma dezvaluirilor legate de accesarea retelelor informatice private de catre Agentia Nationala de Supraveghere (NSA), transmite Bloomberg.
"Intelegem ca guvernele au datoria sa isi protejeze cetatenii. Dar dezvaluirile din aceasta vara au scos in evidenta necesitatea urgenta de reformare a practicilor guvernamentale de supraveghere, la nivel mondial. In multe tari, balanta s-a inclinat foarte mult in favoarea statului si in defavoarea drepturilor individuale", se arata intr-o declaratie comuna a companiilor.
Documentele publicate de Edward Snowden, fost contractor al NSA, au aratat ca agentia a obtinut acces la conturile clientilor companiilor tehnologice, au ocolit codurile de protectie ale acestora si au accesat cablurile cu fibra optica, in cadrul programelor de supraveghere, potrivit relatarilor Washington Post, New York Times si Guardian.
Companiile au reactionat prin imbunatatirea codurilor de protectie a datelor si respingerea solicitarilor guvernamentale pentru informatii.
"Cerem Statelor Unite sa ia initiativa si sa faca reforme care sa asigure ca eforturile de supraveghere sunt restrictionate clar prin lege, proportionate cu riscurile, transparente si supuse unei supervizari independente", potrivit declaratiei adresate presedintelui Barack Obama si unor membri ai Congresului.
Semnatarii declaratiei sunt din partea AOL, Apple, Google, Facebook, LinkedIn, Microsoft, Twitter si Yahoo. Presedintele Obama a declarat saptamana trecuta intr-un interviu ca intentioneaza sa propuna masuri care sa restranga capacitatea NSA de a efectua activitati neautorizate de supraveghere.
Declaratia celor opt companii vine dupa ce unele dintre acestea au anuntat masuri de imbunatatire a codurilor informatice, pentru protejarea datelor clientilor.
Microsoft a anuntat saptamana trecuta ca impartaseste ingrijorarea clientilor, referitoare la supravegherea Internetului de catre guvernul SUA. "Oamenii nu vor folosi o tehnologie in care nu au incredere. Guvernele au pus in pericol aceasta incredere, iar guvernele trebuie sa contribuie la refacerea acesteia", a spus Brad Smith, consilier general si vicepresedinte executiv pentru probleme juridice si corporatiste la Microsoft.
Microsoft va intensifica eforturile juridice pentru protejarea datelor private si pentru a creste transparenta sistemului de codare, astfel incat clientii sa fie convinsi ca produsele informatice ale companiei nu au "intrari pe din dos" care sa permita accesul la informatiile lor.
Yahoo, Twitter si Google au anuntat la randul lor ca vor imbunatati masurile de securitate a datelor. In noiembrie, Yahoo a anuntat ca, pana la sfarsitul primului trimestru din 2014 va coda toate informatiile care circula intre centrele de date si va permite utilizatorilor sa codeze datele care circula catre sau dinspre companie.
Directorul general al Yahoo, Marissa Mayer, a declarat ca dezvaluirile recente privind activitatile de supraveghere ale guvernului au zdruncinat increderea utilizatorilor, iar autoritatile americane trebuie sa ia masuri pentru a reface increderea cetatenilor din intreaga lume.
Pe acelasi subiect: