O platforma noua, numita HealthKit, a reprezentat piesa centrala a noutatilor prezentate de Apple luni, la Worldwide Developers Conference a companiei, pentru iOS 8, urmatorul sistem de operare al iPhone si iPad, precum si pentru Mac OS X, software desktop legat tot mai strans de iOS.

Compania a prezentat, de asemenea, imbunatatiri ale instrumentelor puse la dispozitia dezvoltatorilor.

Oferta Apple a inclus un limbaj de programare complet nou, Swift, posibilitatea de a scrie aplicatii care utilizeaza tastaura iPhone, senzorul de identificare a amprentei TouchID si alte elmente importante ale iOS, precum si CloudKit - servicii web in competitie directa cu cele ale Google, Amazon si Microsoft.

Producatorul iPhone a prezentat si o platforma numita HomeKit, pentru controlul unor dispozitive electrice din "case inteligente", precum becuri, usi si termostaturi, dar si noi functii ale iMessage care sa sprijine aplicatia de mesagerie in competitia cu rivalii Snapchat si WhatsApp Messenger.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a numit update-ul "cea mai mare lansare pentru iOS de la introducerea AppStore" in 2008.

Noua aplicatie Health a Apple va colecta date stranse despre sanatatea utilizatorilor de alte aplicatii ale dezvoltatorilor independenti, printre care informatii despre greutate, activitate fizica, ritm cardiac si tensiune.

HealthKit va furniza un sistem central pentru comunicarea de informatii intre alte aplicatii, astfel incat o aplicatie Nike pentru persoane care alearga ar putea primi automat informatii despre greutatea utilizatorului, furnizate de un cantar electronic conectat la internet.

Apple vrea astfel sa se pozitioneze in centrul unei comunitati tot mai mari a dezvoltatorilor de aplicatii pentru sanatate si fitness, furnizorilor de servicii medicale si producatorilor de dispozitive purtate.

Unii analisti sunt insa sceptici in privinta popularitatii HealthKit, avand in vedere ingrijorarea in crestere privind protectia informatiile personale.

Apple nu a prezentat produse hardware la Worldwide Developers Conference, dar analistii se asteapta sa lanseze in urmatoarele luni iWatch, care folosi aplicatia Health a companiei.

Intrarea pe segmentul monitorizarii sanatatii utilizatorului este una dintre masurile Apple pentru a creste atractivitatea dispozitivelor companiei prin integrarea acestora, noteaza Financial Times.

Apple a anuntat ca a vandut peste 800 de milioane de dispozitive cu iOS de la lansarea iPhone, inclusiv 500 de milioane smartphone-uri, 200 de milioane de iPad-uri si 100 de milioane de iPod Touch. In ultimele 12 luni, 130 de milioane de clienti au cumparat primul lor dispozitiv Apple, a spus Cook.

De asemenea, compania a prezentat la conferinta pentru dezvoltatori imbunatatiri aduse programului Siri si o noua tastaura predictiva, numita QuickType, care va fi inclusa in iOS 8. Utilizatorii vor putea instala si aplicatii pentru tastatura produse de dezvoltatori precum Swype sau Swiftkey.

Posesorii de iPhone si iPad pot utiliza acum aplicatia iMessage pentru a transmite informatii despre locatie si scurte mesaje audio si sa permita textelor si fotografiilor sa dispara dupa ce au fost vizionate, similar Snapchat si WhatsApp.

iCloud Drive, o noua componenta a sistemului de stocare online iCloud, adauga posibilitatea de a sincroniza fisiere intre dispozitive si de a le accesa ulterior de pe iPhone-uri, Mac-uri si PC-uri Windows.