Actiunile Samsung Electronics s-au depreciat cu 13% dupa data de 29 noiembrie, pierzand din capitalizare mai mult decat oricare alta companie la nivel mondial.

Pretul titlurilor companiei sud-coreene va scadea cu inca 11%, prognozeaza Ahmad, ale carui estimari din ultimele 12 luni au avut cea mai mare acuratete, in randul analizelor urmarite de Bloomberg.

Samsung, cel mai mare producator de smartphone-uri la nivel mondial, a raportat pentru ultimele trei luni din 2013 primul declin al profitului din ultimele noua trimestre, pe fondul cresterii concurentei din partea Apple si a producatorilor chinezi de dispozitive mobile ieftine.

Pretul mediu tinta al actiunilor Samsung a scazut cu circa 12% incepand din iunie 2013, iar in ultimele sase saptamani cu 4%, potrivit datelor Bloomberg. Majoritatea analistilor nu recomanda inca vanzarea titlurilor Samsung.

Ahmad considera ca Samsung, care detine o cota de 35% pe piata globala a smartphone-urilor, in functie de vanzari, devine presata de o piata suprasaturata, in cazul telefoanelor premium, si de profiturile mici in cazul modelelor ieftine.

Vanzarile de aparate Galaxy S4 au incetinit din cauza concurentei din partea iPhone 5S si 5C si a telefoanelor chinezesti ale caror preturi pornesc de la 100 de dolari.

Compania sud-coreeana a livrat probabil 13 milioane de aparate S4 in trimestrul patru, in scadere de la 17 milioane de unitati in trimestrul precedent, a estimat in decembrie Daewoo Securities.

Samsung intampina o noua provocare in China, unde Apple a incheiat luna trecuta un acord de vanzare a aparatelor iPhone prin intermediul China Mobile, care la sfarsitul lunii noiembrie avea 763 de milioane de utilizatori.

Actiunile Samsung sunt in crestere cu 0,7% la bursa din Londra, la 620 dolari pe unitate, conferind marti companiei o capitalizare de 182,65 miliarde de dolari.