ANCOM avertizeaza ca in peste 500 de localitati de la frontiera romanii se pot trezi ca platesc servicii de roaming fara sa vrea
Smartphone
Utilizatorii de telefonie si internet mobil din Romania care au serviciul de roaming activat se pot conecta automat si involuntar la o retea dintr-o tara vecina in 501 de localitati situate in apropiere de granita, cu 11 mai putin fata de raportul efectuat in aprilie 2015, a anuntat joi Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Informatiile au fost obtinute in urma unei evaluari a situatiilor de roaming involuntar in zonele de granita, realizata prin masurari pe traseele situate in vecinatatea frontierei de stat in noiembrie 2016. Anterior, ANCOM a realizat un raport similar in aprilie 2015.
Evaluarea arata ca utilizatorii romani se pot trezi cu o factura semnificativ marita chiar daca nu au parasit tara, in cazul in care se conecteaza automat la o retea de roaming.
Cele mai multe localitati in care pot sa apara astfel de situatii sunt situate in judetele Satu Mare (62 de localitati, fata de 63 in raportul anterior, la granita cu Ucraina si Ungaria), Botosani (42 de localitati, fata de 44 in raportul anterior, la granita cu Ucraina si Republica Moldova), Iasi (34 de localitati, fata de 42 in raportul anterior, la granita cu Republica Moldova), Timis (38 de localitati, cu o localitate mai putin fata de raportul anterior, la granita cu Serbia si Ungaria) si Bihor (32 de localitati, fata de 33 in raportul anterior, la granita cu Ungaria).
Utilizatorii pot evita accesarea involuntara a serviciilor in roaming prin selectarea manuala a retelei si dezactivarea optiunii telefonului de selectare automata a retelei, printr-o solicitare catre operator pentru a activa serviciul de roaming numai la cerere si prin verificarea retelei inainte de a utiliza dispozitivul mobil, iin cazul in care selectarea retelei ramane pe modul automat.
Cele mai scumpe tarife de roaming sunt la frontierele cu Serbia, Ucraina si Moldova, state in afara Uniunii Europene si in care nu opereaza reglementarile de reducere a tarifelor de roaming valabile in blocul comunitar.
In schimb, pentru Bulgaria si Ungaria, state membre ale UE, opereaza tarifele maxime de roaming valabile in spatiul comunitar.
Reprezentantii Parlamentului European, ai Consiliului si ai Comisiei Europene au ajuns in 1 februarie la un acord referitor la reglementarea pietelor de roaming angro, ca ultim pas pentru eliminarea tarifelor de roaming din iunie 2017.
Pe acelasi subiect: