"Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii a aplicat amenzi in valoare totala de 900.000 de lei operatorilor Orange, Vodafone si Telekom pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire prevazute in licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio castigate in urma procedurii de selectie organizate in anul 2012", a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM, citat intr-un comunicat al autoritatii.

In cadrul licitatiei de spectru desfasurata in anul 2012, Autoritatea a impus operatorilor care au dobandit drepturi de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) - Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone - obligatia de a acoperi fiecare un anumit numar din cele 676 de localitati nedeservite cu retele de comunicatii mobile de banda larga, proportional cu resursele de spectru castigate.

Astfel, Vodafone si Orange au avut fiecare obligatia de a acoperi cate 225 de localitati rurale, Cosmote 169, iar RCS&RDS 57 de localitati rurale. Termenul pana la care operatorii aveau obligatia de a acoperi aceste localitati a fost 5 aprilie 2016.

Potrivit sursei citate, incepand cu data de 6 aprilie 2016, Autoritatea a desfasurat o campanie de verificare a modului in care operatorii si-au indeplinit obligatia de acoperire cu retele de comunicatii mobile in tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT imbunatatite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente a localitatilor rurale precizate in licentele primite.

"In urma controalelor ANCOM, s-a constatat neindeplinirea de catre Vodafone Romania a obligatiilor de acoperire a 72 de localitati din cele care ii reveneau conform licentei obtinute. Compania Vodafone a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 720.000 de lei. In cazul Orange Romania, s-a constatat neindeplinirea obligatiilor in 12 localitati si a fost sanctionat cu amenda in valoare de 120.000 de lei. Telekom Romania Mobile Communications nu si-a indeplinit obligatia de acoperire a 6 localitati si a fost sanctionat cu amenda contraventionala in cuantum de 60.000 de lei", se arata in comunicat.

Cei trei furnizori de comunicatii electronice sanctionati vor trebui sa achite contravaloarea amenzilor contraventionale catre bugetul de stat si sa isi indeplineasca obligatiile de acoperire prevazute in licentele de utilizare a spectrului de frecvente radio, potrivit ANCOM.

Vodafone: Eforturile de a acoperi anumite zone sunt blocate de obtinerea autorizatiilor

Eforturile operatorului de telecomunicatii Vodafone Romania de a acoperi anumite zone sunt deseori blocate in diverse etape, cum ar fi in cea de obtinere a autorizatiilor de constructie necesare, au declarat reprezentantii companiei, in replica la decizia Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) de a amenda principalii operatori de telefonie mobila, pentru neindeplinirea obligatiilor de acoperire.

"Acoperirea asa-numitelor 'zone albe' este un proiect in care Vodafone Romania investeste in permanenta resurse, ca parte din obligatiile ce deriva din detinerea licentelor. Din pacate, procesul este anevoios, din cauza ca eforturile de a acoperi aceste zone sunt deseori blocate in diverse etape, cum ar fi in cea de obtinere a autorizatiilor de constructie necesare. Vodafone Romania lucreaza in mod constructiv cu autoritatile si saluta recenta modificare a cadrului legal care reglementeaza infrastructura de telecomunicatii, si anume Legea Infrastructurii nr. 154/2012, care simplifica procedurile pentru obtinerea autorizatiilor. Vodafone Romania isi exprima increderea ca noua lege va contribui la cresterea eficientei eforturilor depuse in aceasta directie”, au afirmat reprezentantii Vodafone Romania, potrivit Agerpres.
 

In a doua jumatate a anului 2012, ANCOM a organizat procedura de selectie in urma careia au fost acordate drepturile de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de retele publice de comunicatii electronice si de servicii de comunicatii mobile - voce si date, pana in anul 2029.

Pentru prima data in Romania licentele de utilizare a frecventelor radio s-au acordat printr-o procedura de selectie competitiva. Pretul de pornire pentru taxa de licenta aferenta fiecarui bloc de frecvente din cele patru benzi a fost stabilita prin hotarare de Guvern, taxele de licenta stabilite in urma licitatiei avand o valoare totala de 682,136 milioane de euro.

In cadrul procedurii de selectie, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications si-a adjudecat 1 bloc in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 5 blocuri in banda de 1800 MHz si 2 blocuri in banda de 2600 MHz (FDD), iar Orange Romania a obtinut 2 blocuri in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 4 blocuri in banda de 1800 MHz si 4 blocuri in banda de 2600 MHz (FDD).

Operatorul RCS&RDS si-a adjudecat 1 bloc in banda de 900 MHz, iar Vodafone Romania a castigat 2 blocuri in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 6 blocuri in banda de 1800 MHz si 1 bloc de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD). Compania 2K Telecom a castigat 2 blocuri de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD).

Toate licentele de utilizare a spectrului de frecvente obtinute in urma licitatiei sunt valabile in perioada 2014 - 2029.

Potrivit ANCOM, licentele acordate prevedeau in sarcina operatorilor si obligatia de a acoperi cu prioritate un numar de 676 de localitati nedeservite de retele de comunicatii de banda larga, termenul limita pentru indeplinirea acestei obligatii fiind 5 aprilie 2016.