Apple si Google sunt protagonistii unui razboi rece pe piata smartphone-urilor si tabletelor, sistemele de operare iOS si Android fiind dominante. Apple are in derulare numeroase procese cu Samsung si ceilalti producatori de gadget-uri Android, pe care ii acuza de imitarea iPhone si ipad, insa nu a actionat in justitie si Google, dezvoltatorul platformei Android, deoarece legarea companiei de produsele aflate pe piata este problematica din punct de vedere legal.

Astfel de parteneriate intre competitori au devenit obisnuite in licitatii pentru pachete de patente si brevete de inventie, deoarece permit companiilor sa previna potentiale procese costisitoare privind incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Anul trecut, un consortiu din care au facut parte Apple, Microsoft si Research In Motion, producatorul smartphone-urilor BlackBerry, a preluat pentru 4,5 miliarde de dolari un portofoliu de peste 6.000 de patente de la grupul Nortel Networks, aflat in faliment. Google a pierdut acea licitatie cu o oferta initiala de 900 milioane de dolari.

"Apple si Google au invatat o lectie dupa licitatia Nortel. Au decis sa colaboreze pentru a reduce costurile de achizitionare a patentelor Kodak, satisfacandu-si in acelasi timp necesitatile de business", comenteaza pentru Bloomberg Richard Ehrlickman, fost vicepresedinte al departamentului de proprietate intelectuala de la IBM.

Sursele citate sustin ca, initial, in luna iulie, consortiul format de Apple pentru patentele Kodak includea Microsoft si compania Intellectual Ventures Management, in timp ce Google urma sa participe impreuna cu producatorii asiatici de telefoane Android. Cele doua consortii au oferit atunci mai putin de 500 milioane de dolari pentru portofoliul Kodak.

Apple si Google au combinat insa consortiile pentru a putea oferi o suma mai mare de bani.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii Apple, Google si Kodak au refuzat sa comenteze informatiile.

Kodak a obtinut in luna noiembrie angajamente de finantare de 830 milioane de dolari pentru a efectua restructurarea sub protectia falimentului, cu conditia sa obtina cel putin 500 milioane de dolari prin monetizarea patentelor in domeniul imagisticii digitale.

Cu o traditie de 132 de ani, Kodak a dat faliment cu active declarate de 5,1 miliarde de dolari si datorii de 6,75 miliarde de dolari.