Variety despre Romania: "Isi deschide portile lumii digitale". Bucurestiul, urmatoarea Praga la atragerea producatorilor de film straini, desi "jumatate de tara e neasfaltata"
Variety dedica un articol Romaniei, in care prezinta oportunitatile pe care le ofera din punctul de vedere al productiei cinematografice. Publicatia americana remarca faptul ca in ultimii zece ani tara noastra a inregistrat progrese in ceea ce priveste conectarea la showbiz-ul international.
Romania "este pregatita pentru un 'gros-plan' cu o noua identitate stralucitoare, dupa secole in care a trimis lumii semnale contradictorii", a scris, sambata, publicatia Variety, adaugand ca numele tarii noastre a fost asociat de-a lungul timpului cu imaginea tiganilor, a lui Vlad Tepes, Dracula si dictatorului Nicolae Ceausescu, dar si cu cea a unor compozitori clasici precum George Enescu, cu peisajul montan uimitor, cu gimnasti si jucatori de tenis talentati.
"In ultima decada, tara a facut un mare efort pentru a se conecta mai bine la lumea showbiz-ului, gazduind realizarea unor productii straine precum 'Cold Mountain', 'Hatfields & McCoys' si cel mai nou film al lui Terry Gilliam 'The Zero Theorem', care urmeaza sa fie lansat", scrie publicatia.
Bucurestiul aspira sa fie urmatoarea Praga in ceea ce priveste atragerea producatorilor de film straini, insa "nu are o politica de top in ceea ce priveste productia de filme pe teritoriul sau", mai scrie publicatia americana.
Variety remarca faptul ca, in timp ce economia se dezvolta, la fel se intampla cu box office-ul romanesc, care a crescut cu 28% anul trecut. In plus, Romania se poate lauda cu o serie de cineasti talentati - "noul val romanesc" - care au succes pe scena festivalurilor internationale.
Publicatia prezinta oportunitatile in ceea ce priveste logistica, vorbind despre aeroportul Henri Coanda - care are legaturi cu majoritatea oraselor europene cele mai importante -, peisajele "uimitoare", cu munti si paduri, insa vorbeste si de proasta conditie a drumurilor - "jumatate din tara este neasfaltata", de soselele nemarcate, carute cu cai, vaci care traverseaza drumurile, ursi si soferi agresivi.
In ceea ce priveste industria cinematografica, dupa ce vorbeste despre succesele autohtone ale ultimului an - dand ca exemple filmele "Minte-ma frumos", de Iura Luncașu, "Despre oameni si melci", in regia lui Tudor Giurgiu, si "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer, primul lungmetraj romanesc premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin - Variety scrie si despre faptul ca "cineastii romani au convins recent guvernul sa il inlature pe actualul sef al Centrului National al Cinematografiei (Eugen Serbanescu, n.r.), sa regandeasca strategia in domeniul filmului si sa ia in considerare acordarea unei subventii anuale mai mari producatorilor autohtoni decat cele 10 milioane de lei acordate pana in prezent de CNC". Totodata, industria cinematografica locala incearca sa convinga guvernul sa introduca niste reduceri de taxe similare celor din Cehia, unde sunt acoperite costurile de productie in proportie de pana la 20%.
Variety mai aminteste despre cele doua mari studiouri de productie cinematografica - MediaPro si Castel Film - unde se filmeaza numeroase pelicule straine, mentionand cateva dintre atuurile acestora: peisaje frumoase, echipe tehnice bine pregatite, costuri mici.
In acelasi articol, Variety mai scrie despre buna acoperire a internetului, despre scenele "dansului, muzicii si artelor vizuale", care sunt "vibrante", precum si despre industria televiziunii, care este foarte bine reprezentata, atat prin posturi autohtone de succes, cat si prin televiziuni detinute de mari companii de media straine.