"Provin dintr-o familie de oameni simpli, de artisti care si-au pus talentul in slujba unei forme unice de arta, a unei mosteniri cunoscute acum la nivel mondial. Tatal si bunicul meu nu au avut acces la educatie, nici macar nu au avut o copilarie normala, dar au avut curajul sa invinga obstacolele si sa lupte, sa obtina mai mult decat si-ar fi putut imagina vreodata: o opera de arta care este acum recunoscuta si apreciata in toate colturile Pamantului. In ciuda acestor lucruri, au ramas pana astazi doi oameni simpli si modesti, care continua sa creeze arta pentru fiecare turist ce viziteaza Cimitirul Vesel".  

Asa isi incepe povestea John Turda care dezvaluie cum Stan Vasile Coltun, bunicul sau, a avut o copilarie dificila. A invatat sa scrie treptat, ajutat de oamenii din jurul sau, padurari sau pastori.   

"Intr-o seara, la trei ani de la casatorie, bunicul meu a plecat sa caute o vaca ratacita, pe care a gasit-o la marginea cimitirului. Uitandu-se prin gard, a vazut pe morminte mai mult cruci puse recent. A fost atras de culorile frumoase si de forma lor, asa ca a sarit gardul ca sa le priveasca mai indeaproape. A citit versurile scrise pe ele si a fost fascinat de maiestria artistului Stan Ioan Patras, creatorul Cimitirului Vesel. A doua zi, cand s-a dus sa il viziteze, artistul i-a spus ca a dat peste o lucrarea de-a bunicului meu, cioplita cu briceagul pe o bucata de lemn de cires, si ca ii admira talentul”, povesteste John Turda pe pagina de Kickstarter.  

Stan Vasile Coltun a ajuns in cele din urma sa lucreze doi ani ca ucenic al lui Stan Ioan Patras. Asa a ajuns sa cunoasca un baiat de numai noua ani, cu talent la desen si interesat de sculptura, pe care l-a ales sa fie la randul sau ucenic si sa continue traditia Cimitirului Vesel. Acest baiat avea sa fie viitorul ginere al lui Stan Vasile si tatal lui John.

"Maestrul, bunicul si tatal meu au format un trio si o prietenie care a dainuit in timp. La varsta de 13 ani, dupa patru ani de ucenicie, tatal meu a cioplit prima sa cruce, fara niciun ajutor”.  

La doi ani dupa ce Toader Turda a primit diploma de absolvire, Stan Ioan Patras a cazut grav bolnav.   

"Impreuna, tatal si bunicul meu au avut cea mai dificila si mai dureroasa sarcina: sa creeze crucea sub care avea sa se odihneasca maestrul si prietenul lor. Au lucrat zi si noapte ca sa o termine, cat timp artistul era inca in viata. Pana in ultimul moment, acesta a fost pe deplin constient. Era multumit de munca lor si le-a dictat singur versurile pe care le voia pe cruce: <Crucea mea cand s-a lucrat / Care eu mi-am comandat / Doi elevi ce-au invatat / Mi-au facut lucru pe plac: / Turda Toader, Stan Vasile / Dumnezeu Sfantu sa-i tie>", isi continua John Turda povestea.   

Maria, fiica lui Stan Vasile Coltun, a devenit ulterior sotia lui Toader Turda. A lucrat si ea in atelier si a invatat sa ciopleasca cruci, insa in cele din urma a ales o alta cale, spre dezamagirea bunicului, care credea ca va ramane in Sapanta, sa continue traditia Cimitirului Vesel.

Insa John spera acum sa se recompenseze prin acest proiect ce consta in prezentarea mostenirii lasate de familia sa, a povestii incredibile a tatalui si bunicului sau si sa promoveze in lume traditiile populare si cultura romaneasca.  

Dupa 30 de ani in care a confectionat cruci mari pentru Cimitirul Vesel, Turda Toader a inceput sa realizeze unele in miniatura, mici suveniruri pe care vizitatorii sa le poata lua cu ei, ca sa isi aminteasca pentru totdeauna de frumuseatea Cimitirului Vesel, devenit celebru pe intreg mapamondul.

Filmul de promovare spune povestea a doi oameni care au reusit sa depaseasca obstacolele vietii si sa faca lucruri extraordinare, in ciuda saraciei, a lipsei de educatie scolara.

"Povestea lor, una a curajului si a ambitiei, este o lectie de viata pentru fiecare dintre noi", spune John Turda.  

Pentru a deveni realitate, pe kickstarter.com proiectul are nevoie sa stranga o finantare de 24.500 de dolari, insa data limita pana la care oamenii pot dona bani este 13 mai 2013.

Conform regulilor de pe site-ul de crowdfunding (finantare colectiva), daca suma totala nu este stransa pana la sfarsitul perioadei propuse, initiatorii proiectului nu vor primi nicio parte din bani. Evident, nici banii propusi spre donare nu vor fi retrasi din contul donatorilor.  

Pana in acest moment, 48 de oameni au sprijinit initiativa, cu suma totala de 1.800 de dolari. Fiecare persoana care face o donatie va primi in schimb cate o cruce in miniatura sau in marime naturala, personalizata cu textul si portretul celui caruia ii este destinata, in functie de suma de bani cu care acesta contribuie. Donatorii vor primi la final si filmul realizat, in format Blue-Ray, dar si un tur special in Cimitirul Vesel, alaturi de cei doi artisti, Toader Turda si Stan Vasile Coltun.    

Pagina unde se poate contribui la finantarea proiectului este: http://www.kickstarter.com/projects/johnturda/the-merry-cemetery-our-legacy