"Realitatea structurata", cel mai recent concept TV in voga, ce combina reality-show, fictiune si realitate scenarizata, include elemente de "Big Brother", de telenovele braziliene si tipare deja vehiculate in serialul "Friends", scrie AFP, preluata de Mediafax.

Lansat initial in Statele Unite, acest nou produs TV a inceput sa se raspandeasca gratie in special postului MTV, care a difuzat productii precum "The Hills" si "Jersey Shore". In Marea Britanie, prima productie de acest gen, "The Only Way Is Essex", a aparut in 2010 si a fost urmata dupa un an de productia rivala "Made In Chelsea".

Cele doua seriale, difuzate pe posturile ITV2, respectiv E4, inregistreaza audiente uriase si au castigat deja mai multe premii prestigioase, prezentand cateva grupuri de prieteni, aflati in jurul varstei de 20 de ani, cu un viitor mai mult sau mai putin stralucit.

Nu este vorba de "realitate scenarizata", reconstituire a unor evenimente reale jucate de actori. Nu este nici vorba de reality-show, un format ce reuneste oameni care nu se cunosc absolut deloc, intr-un loc bine definit. "Realitatea structurata" propune telespectatorului sa urmareasca diverse persoane, care se cunosc intre ele, se detesta sau se iubesc, in mediul lor natural, si care isi vad de treburile lor, care constau adeseori in organizarea unor petreceri.

Singura derogare de la realitate: peregrinarile lor in lumea moderna sunt savant orchestrate de o echipa de regizori care, pentru a alunga plictiseala ce pandeste adeseori in astfel de ocazii, nu ezita sa pigmenteze scenele filmate.

Perfect constienti de caracterul si defectele fiecarui actor, producatorii anticipeaza astfel reactiile lor, provocand diverse situatii si incurajand o serie de confruntari pentru a crea un foileton, fara sa aiba nevoie de un scenariu.

In aceste seriale exista de toate pentru toate gusturile, intrucat cele doua telenovele britanice propun universuri diametral opuse pe scara sociala.

"Made in Chelsea" ii aduce in scena pe bogatii din vestul Londrei, barbati frumosi cu iubite senzationale, cu totii preocupati de mici flirturi si scandaluri, penduland intre zone luxoase, precum cartierul londonez Kensington, Marrakech, Cannes si statiunea elvetiana Verbier.

"The Only Way Is Essex", prescurtat "TOWIE", propune telespectatorului sa urmareasca un grup de prieteni din Essex, un cartier din estul Londrei, adeseori ironizat pentru excesul de alcool, codurile vestimentare de o vulgaritate incomensurabila si pasiunea neconditionata pentru cabinele de bronzat.

Totul le desparte, dar cele doua seriale sunt unite de acelasi concept, "o combinatie intre realitate si teatru", afirma Ruth Wrigley, creatoare a serialului "TOWIE", dupa ce lucrat o perioada la emisiunea "Big Brother".

In ultimul episod al celui de-al 10-lea sezon, difuzat in noiembrie, playboy-ul Mario Falcone, care are deja aproape 900.000 de fallowers pe Twitter, o scoate in club pe noua lui iubita. Este ocazia perfecta pentru fosta lui iubita, Lucy Mecklenburgh, sa o persifleze pe aceasta alaturi de prietenele ei. Scena este jucata intr-un stil mai mult sau mai putin fericit. Insa Falcone si Mecklenburgh au fost intr-adevar amanti in viata reala.

Criticii serialului "TOWIE" spun ca aceasta productie este "o inselaciune" si "un vid sideral". Ei mai spun ca emisiunea incalca granitele dintre fictiune si realitate si ii face pe tinerii telespectatori sa devina confuzi.

"Nu le mai pasa. Aceasta generatie nu se intreaba tot timpul ce este adevarat si ce nu este adevarat", spune Ruth Wrigley, mama a cinci copii.

Ea prefera sa insiste pe notiuni precum "proximitate", "imediat" si "interactiv", care caracterizeaza acest nou concept TV, perfect compatibil cu retelele de socializare, pe care "actorii" relationeaza cu fanii lor in timp real.

Doar trei zile separa filmarea de difuzarea episoadelor, pe care "actorii le descopera in acelasi timp cu telespectatorii", declara, cu mult entuziasm, Ruth Wrigley, referindu-se la noul ei proiect TV, de care se arata de acum interesata si televiziunea spaniola.

"Totul din «TOWIE» este bazat pe realitate. Daca, de exemplu, unul dintre personaje vrea sa dea examenul pentru permisul de conducere sau sa devina manechin, vom integra aceste momente in show. Astazi, fiecare crede ca viata lui merita sa fie aratata pe ecran. Si stiti ceva? Cu o buna productie, acest lucru devine perfect adevarat", a adaugat Ruth Wrigley.