Proiectele selectate pentru a primi finantare sunt: Rise Project - Corruption Pattern Reporting/CPR: Un nou suflu in ancheta jurnalistica, Centrul pentru Jurnalism Independent de Investigatie (CRJI) - Liquid investigations si Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) - O platforma "la cheie" pentru echipele de investigatie.

Potrivit sursei citate, la nivel european vor primi finantare in valoare totala de 24 de milioane de euro 124 de proiecte din 25 de tari. Prin fondul de inovare al Digital News Initiative, Google s-a angajat sa acorde finantari de 150 de milioane de euro, timp de trei ani, pentru a sprijini sectorul media din Europa si a oferi organizatiilor posibilitatea sa incerce lucruri noi, sa experimenteze si sa inoveze in mediul digital.

"In aceasta runda secunda de finantare, accentul a fost pus pe proiecte colaborative, dincolo de criteriile de baza: impactul proiectului, inovatie si fezabilitate. Proiectele care s-au remarcat au mizat pe colaborarea dintre editori, antreprenori, dezvoltatori si cadre universitare. Au fost depuse peste 800 de proiecte, iar dintre cele 124 finantate, 43 au la baza colaborarea si parteneriatele", precizeaza Google.

In urma selectiei au fost acceptate si trei proiecte din Romania, iar valoare totala a finantarii se ridica la 850.000 euro.

Cele mai mari alocari, de cate 400.000 de euro, au primit proiecte derulate de Centrul pentru Jurnalism Independent de Investigatie (CRJI) si Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project), in timp ce proiectul prezentat de Rise Project va beneficia de o finantare de 50.000 de euro.

CRJI va folosi finantarea de 400.000 de euro pentru a dezvolta si testa un set de instrumente digitale open source, care sa faciliteze colaborarile in zona de investigatie.

"Cand proiectul va fi finalizat, aceste instrumente vor permite analiza non-ierarhica de date, distribuirea, schimbul de informatii si adnotarea reciproca, oferind membrilor retelei control granular si distribuit asupra datelor gestionate. Setul de instrumente va beneficia de securitate solida, creata pentru a functiona in sisteme federalizate sau retele locale. Software-ul va putea rula pe orice server, insa prioritare vor fi dispozitivele portabile. Scopul este sa furnizeze jurnalistilor de investigatie un mediu sigur si integrat, care sa permita distribuirea si colaborarea fluida pe proiecte jurnalistice", prevede proiectul Centrului pentru Jurnalism Independent de Investigatie.

Proiectul Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) - O platforma "la cheie" pentru echipele de investigatie este gandit ca o solutie "la cheie" care sa accelereze si sa simplifice munca reporterilor de investigatie si sa diminueze costurile. Platforma se adreseaza redactiilor mici sau echipelor de investigatie reduse din cadrul unor publicatii mari. Aceasta va fi disponibila atat ca serviciu pentru organizatiile media cu resurse limitate cat si ca solutie completa de documentare, care poate fi scalata.

De asemenea, al treilea proiect din Romania finantat de Google este dezvoltat de Rise Project si se intituleaza "Corruption Pattern Reporting/CPR: Un nou suflu in ancheta jurnalistica". Cu o finantare de 50.000 euro, Rise Project va folosi CPR pentru a identifica tiparele locale de coruptie, le va transforma in algoritmi de cautare, astfel incat sa poata fi reutilizate pentru identificarea a noi cazuri de coruptie, in alte locuri. Prin CPR, Rise Project intentioneaza sa sporeasca si sa extinda eficienta investigatiilor in zona coruptiei si criminalitatii, cu ajutorul interactiunii om-masina.

Fondul de inovare al Digital News Initiative s-a lansat in octombrie 2015, cand s-au depus primele proiecte in runda initiala de finantare. De atunci, echipele DNI au avut oportunitatea sa discute cu mii de redactii din Europa, persoane, edituri, start-up-uri sau cadre universitare si sa descopere volumul imens de cercetare si dezvoltare din zona jurnalismului. Cu finantarea anuntata recent, fondul de inovare al Digital News Initiative ajunge la 51 milioane de euro distribuiti.