Publisherul F.A.Z GmbH, care detine cotidianul german de centru dreapta, editia duminicala FAS si site-ul faz.net, vrea sa realizeze economii de 20 de milioane de euro pana in 2017, pentru "a garanta viabilitatea pe termen lung a grupului". 

Renuntarea la cele 40 de posturi din redactie, dintr-un total de 400, se va face prin intermediul pensionarilor anticipate, fluctuatiilor naturale si a "masurilor acceptabile din punct de vedere social".

"Si FAZ trebuie sa ia act de noile conditii economice. Avem nevoie de marje de manevra pentru a putea dezvolta produse si oferte noi", a declarat Thomas Lindn, patronul grupului. 

Anuntul ziarului german, cunoscut pentru analizele si comentariile sale, vine la o zi dupa ce cotidianul francez de stanga Libération a anuntat, de asemenea, un plan de restructurare care va include si renuntarea la mai multe locuri de munca. 

FAZ, cu sediul la Frankfurt, face parte dintr-o grup restrans de cotidiane germane cu difuzare nationala, in ciuda unei puternice influente regionale, printre care se mai numara Süddeutsche Zeitung, din Munchen, si Die Welt, detinut de grupul Axel Springer. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung a fost mult timp cunoscut pentru grafica seaca, cu putine ilustratii si culori. In 2007, aspectul a fost modernizat, iar, in 2011, a aparut si site-ul aferent si o varianta pentru iPad. Ziarul are un tiraj mediu de 307.000 de exemplare, de luni pana sambata, comparativ cu 400.000 de copii vandute in medie, pe zi, in deceniul anterior. 

Peisajul presei scrise cotidiene germane a devenit tot mai sarac in ultimii ani: Financial Times Deutschland, un cotidian economic asemanator publicatiei britanice, s-a inchis la sfarsitul lui 2012; Frankfurter Rundschau, care mult timp a jucat in liga marilor ziare cu influenta nationala, nu mai este decat o umbra a ce a fost in trecut.