Aceasta reducere masiva de personal, cea mai importanta realizata vreodata la Libération, are ca scop crearea unei redactii unificate intre cea de presa scrisa si divizia online a publicatiei, care sa cuprinda un numar total de 130 de jurnalisti, a precizat, intr-un comunicat, directorul cotidianului, Laurent Joffrin. 

Astfel, o cincime din posturile cotidianului Libération vor fi desfiintate.

In acest sens, un plan de plecari voluntare a fost implementat in cadrul redactiei incepand cu 1 august, insa doar 12 persoane au ales sa paraseasca cotidianul in aceasta maniera. 

"Criza din domeniul presei scrise, care a lovit crud cotidienele, ne obliga sa ne adaptam efectivul (93 de locuri de munca sunt vizate spre desfiintare), la fel cum au facut multe dintre ziarele din Franta si din lume", a mai spus Laurent Joffrin. 

Totodata, Joffrin a anuntat patru proiecte: relansarea site-ului Liberation.fr, cu o redactie unificata de 130 de jurnalisti; difuzarea online a intregului continut al Libération, care va putea fi accesat contra cost de catre internauti; "profunda relansare" a versiunii pe hartie a Libération, in primul semestru al anului 2015; "activitati noi" conexe publicatiei, precum relansarea unor forumuri de discutii, lansarea unor suplimente si transformarea publicatiei lunare Next. 

Aceasta restructurare va face ca acest cotidian sa ajunga pe profit la sfarsitul lui 2015.

"Acesta este pretul platit pentru ca ziaul sa isi castige independenta", a mai spus Joffrin. 

Libération a fost infiintat in 1973 de scriitorul si filosoful Jean-Paul Sartre. Tirajul cotidianului a scazut de la 174.000 de exemplare in 2001, la 101.000, in 2013.