In luna ianuarie, J.K. Rowling a dat in judecata pentru calomnie ziarul Daily Mail din cauza unui articol aparut in paginile acestui cotidian in septembrie 2013, in care se sugera ca scriitoarea ar fi spus o "poveste lacrimogena" falsa despre faptul ca a fost stigmatizata de persoanele care frecventeaza biserica in perioada in care autoarea era mama singura.

Daily Mail a precizat ca a acceptat faptul ca autoarea nu a facut niciun fel de declaratii false si si-a cerut scuze pentru afirmatiile din articol, adaugand ca J.K. Rowling va dona in scopuri caritabile banii primiti in urma acestui proces.

Valoarea "despagubirilor substantiale" pe care urmeaza sa le primeasca J.K. Rowling de la Daily Mail nu a fost facuta publica.

Potrivit documentelor depuse la Curtea Suprema in ianuarie, autoarea seriei "Harry Potter" a afirmat ca materialul publicat pe 28 septembrie 2013 in Daily Mail este bazat pe "o imagine falsa" a unui articol pe care ea il scrisese cu zece zile inainte pe un site caritabil dedicat parintilor singuri, intitulat Gingerbread.

Autoarea a afirmat in documentele legale ca nu a acuzat persoanele care frecventeaza biserica de faptul ca ar fi "stigmatizat-o" sau ca ar fi "luat-o in deradere cu cruzime", asa cum se spunea in articolul din Daily Mail. Ea a precizat ca s-a referit doar la "o singura ocazie in care s-a intalnit cu o femeie la biserica, in timp ce lucra acolo".

Totodata, J.K. Rowling a afirmat in plangerea depusa in justitie ca Daily Mail a "indus in eroare" si a fost "incorect" in articolul respectiv, afectandu-i imaginea si provocandu-i o mare suferinta.

"Acceptam ca articolul doamnei Rowling nu a continut nicio afirmatie falsa, ne cerem scuze pentru orice sugestii contrare si am convenit sa platim despagubiri substantiale doamnei Rowling, bani pe care ii va dona unei cauze caritabile si cu care va plati cheltuielile de judecata", se arata intr-un text publicat in pagina a doua a Daily Mail.

J. K. Rowling, care inainte de a-si publica romanele din seria "Harry Potter" era o mama singura ce traia din ajutorul social, are o avere de aproximativ un miliard de dolari, potrivit revistei Forbes. Totodata, J.K. Rowling este considerata una dintre cele mai influente femei britanice.

Seria "Harry Potter" este unul dintre cele mai mari succese editoriale din ultimele doua decenii. Romanele din serie s-au vandut in peste 450 de milioane de copii pe plan mondial si au stat la baza realizarii a opt filme. Adaptarea cinematografica a seriei a avut un succes la fel de mare, cu incasari de peste 7 miliarde de dolari.

Daily Mail este un tabloid britanic care are un tiraj mediu zilnic de 1,7 milioane de copii. Publicatia este detinuta de Daily Mail and General Trust.