Inca un caz in care un sportiv celebru pericliteaza imaginea brandului Nike. Oscar Pistorius ar putea plati daune de zeci de milioane de dolari
Aventurile mediatizate din viata privata a lui Tiger Woods i-au afectat jucatorului de golf imaginea. Si marturisirile recente ale atletului Lance Armstrong cu privire la dopaj au daramat mitul sau de “supersportiv”. Incidentul tragic de joi dimineata, in care atletul sud-african Oscar Pistorius si-a impuscat mortal prietena, reprezinta inca un caz in care un sportiv international se afla implicat intr-un scandal de mare anvergura. Mai precis, al treilea in care producatorul de articole sportive Nike, sponsor al celor trei jucatori, ar putea retrage imaginea vedetei din toate reclamele, pierzand zeci de milioane de dolari.
"Glontul din camera"
Nike demonstreaza in acest moment ca asocierea brandului cu un nume cunoscut din lumea sportului este destul de riscanta, scrie CNN. Ultimul incident in care producatorul american s-a dovedit a fi ceea ce se numeste victima colaterala este cel de ieri dimineata, cand sud-africanul Oscar Pistorius, primul atlet paralimpic participant la Jocurile Olimpice de vara trecuta, de la Londra, si-a impuscat mortal prietena, in locuinta sa din Pretoria. Sportivul si-ar fi confundat partenera cu un hot, dar imprejurarile producerii incidentului sunt inca neclare, anunta AFP in decursul diminetii de joi. Ulterior, politia locala a mentionat ca au existat conflicte in locuinta din Pretoria a sportivului, subliniind ca este exclusa ipoteza unui accident, lansata in prima faza.
Femeia a fost atinsa de patru gloante si a decedat pe loc. In casa sportivului s-a gasit un pistol cu calibrul de 9 mm.
Victima, in varsta de 30 de ani, era Reeva Steenkamp, un fost top-model sud-african si prezentatoare TV, care a aparut pe coperta revistei FHM si a fost imaginea cosmeticelor Avon in Africa de Sud. Pistorius si Steenkamp s-au afisat in public impreuna la SA Sports Awars, anul trecut. Steenkap a precizat, atunci, ca intre ei exista doar o relatie de prietenie.
Acum, atletul Oscar Pistorius este cercetat pentru uciderea partenerei sale. Un purtator de cuvant al politiei locale a declarat unui post de telviziune din Africa de Sud ca parchetul ar refuza eliberarea pe cautiune a campionului paralimpic. "Au existat in trecut rapoarte privind dispute familiale care au avut loc la domiciliul acuzatului", a precizat Beukes.
Traseu de campion
Oscar Pistorius s-a nascut fara peronee, medicii fiind nevoiti sa ii amputeze ambele picioare cand avea numai cateva luni. Supranumit Blade Runner, pentru cele doua proteze de carbon in forma de lama cu care alearga, acesta concureaza alaturi de sportivi fara handicap fizic.
Osacar Pistorius a intrat in istoria atletismului mondial la JO de la Londra, cand a devenit primul alergator cu ambele picioare amputate care a concurat in competitiile olimpice rezervate sportivilor fara dizabilitati. El a ajuns in semifinalele probei de 400 de metri. La cateva zile dupa JO de la Londra, Pistorius si-a pastrat titlul la Jocurile Paralimpice in aceeasi proba.
La Beijing, a fost triplul campion la 100, 200 si 400 de metri. In palamaresul sau, figureaza sase tiluri de campion la Jocurile Paralimpice, o medalie de argint si una de bronz.
Pistorius ar putea plati daune de zeci de milioane de dolari companiei Nike
Producatorul american de articole sportive Nike nu a anuntat deocamdata daca va retrage sau nu imaginea atletului Oscar Pistorius din reclamele in care sportivul promoveaza produsele firmei. Pistorius apare intr-un cunoscut spot al brandului Nike, cu nefericitul slogan, in cazul sau, „I am the bullet in the chamber” („Eu sunt glontul din aceasta camera”), reclama care aparea pana ieri pe site-ul oficial al atletului. De joi, aceasta reclama nu se mai gaseste pe pagina sa de internet.
Nike are antecedente in alegerea unor jucatori-promoteri care sfarsesc prin implicarea unor scandaluri de mare anvergura. In final, conflictele sportivilor pot afecta insusi brandul american, arata CNN intr-o analiza publicata in pagina sa electronica.
„Problema sta in felul urmator: se investesc foarte multi bani in niste nume mari ale sportului, iar niste pasiuni ori intoxicatii de moment pot ruina totul intr-o secunda. Nu este responsabilitatea companiei Nike si a niciunei alte companii sa se poarte asemenea unui parinte cu celebritatile care-i promoveaza produsele, nici s-o salveze daca au probleme cu legea”, explica, pentru CNN, Robbie Vorhaus, foundator al firmei Vorhaus & Company, care se ocupa de consilierea companiilor in ceea ce priveste reputatia si brandul.
Nike a publicat un comunicat in care si-a exprimat „sincere condoleante familiei indurerate, in urma tragicului eveniment de joi dimineata”. Compania americana a adaugat ca nu va comenta mai multe pe seama acestui subiect, avand in vedere ca politia investigheaza cazul.
Mai mult, Oscar Pistorius ar putea plati daune companiei Nike, daca va fi acuzat in acest caz de ucidere.
Alti sportivi cunoscuti implicati in cazuri de crima
Multiplul campion paralimpic Oscar Pistorius nu este insa primul caz al unui sportiv celebru care a ucis pe cineva din anturajul sau, anterior fiind inregistrate alte cateva astfel de situatii, informeaza AFP.
Carlos Monzon: Argentinianul, campion mondial la categoria mijlocie in perioada 1970-1977, considerat printre cei mai mari pugilisti din istorie, a fost condamnat la 11 ani de inchisoare, in 1989, pentru ca si-a ucis cea de-a treia sotie. Beneficiind de un regim de semilibertate, el a decedat intr-un accident rutier, in 1995.
Marc Cecillon: Fostul component al nationalei de rugby a Frantei (46 de selectii, in 5 meciuri a fost capitan) a fost condamnat in 2008 la 20 de ani de inchisoare pentru uciderea sotiei sale, pedeapsa redusa in apel la 14 ani. La 7 august 2004, fostul sportiv, aflat in stare de ebrietate, a impuscat-o pe sotia sa cu un revolver Magnum 357, in timpul unei petreceri cu aproximativ 60 de persoane, la domiciliul unor prieteni. El a fost eliberat conditionat, in iulie 2011.
Jovan Belcher: Acest jucator de fotbal american, in varsta de 25 de ani, s-a sinucis la 1 decembrie 2012, in parcarea stadionului echipei Kansas City Chiefs, dupa ce si-a impuscat mortal iubita. Cei doi aveau un bebelus de trei luni.
OJ Simpson: Fostul star al fotbalului american a fost inculpat, in 1994, pentru uciderea sotiei sale, Nicole Brown Simpson, si a prietenului acesteia, Ron Goldman. In 1995, OJ Simpson a fost achitat, la finalul unui proces urmarit cu foarte mare interes de americani. Doi ani mai tarziu, el a fost insa gasit vinovat de moartea celor doi, de catre un juriu care l-a condamnat la plata de 33,5 milioane de dolari.
Rudi Visagie: In mai 2004, fostul rugbist a impuscat-o pe fiica sa in varsta de 19 ani, Marle, crezand ca era un hot ce dorea sa ii fure masina. Tanara, impuscata in cap, a murit. Dupa trei luni, justitia a renuntat la acuzatiile la adresa lui, considerand ca a suferit suficient dupa pierderea fiicei sale.
Pe acelasi subiect: