Furnizorul de televiziune pay TV (cu plata, n.r.) BSkyB din Marea Britanie, in care grupul 21st Century Fox al lui Rupert Murdoch detine aproximativ 39% din actiuni, a anuntat luni intr-un comunicat ca a initiat discutii preliminare cu 21st Century Fox pentru a evalua potentiala achizitie a operatiunilor sale pay-TV din Germania si Italia.

Tranzactia este estimata la aproximativ 10 miliarde de euro, conform bloomberg.com.

In prezent, Rupert Murdoch detine 39% din actiunile BSkyB, in timp ce Fox - o alta companie controlata de Murdoch - detine 57% in Sky Deutschland si 100% in Sky Italia. In 2010, Murdoch a incercat sa preia controlul in BSkyB, insa a trebuit sa renunte la acest obiectiv pe fondul scandalului interceptarilor telefonice ilegale din Marea Britanie, in care au fost implicate mai multe ziare pe care miliardarul le detine, potrivit broadbandtvnews.com.

In Marea Britanie, BSkyB avea 15 milioane de abonati la sfarsitul lunii martie 2014, in timp ce Sky Deutschland din Germania avea 3,73 de milioane de abonati, iar Sky Italia - 4,75 milioane de abonati.

Astfel, prin combinarea acestor operatiuni, serviciile de televiziune Sky vor deservi 23,5 milioane de abonati la nivel european, insa o asemenea tranzactie va atrage cu siguranta atentia autoritatilor responsabile de concurenta la nivel european, conform broadbandtvnews.com.

Potrivit AFP, Sky Deutschland si Sky Italia, impreuna cu reteaua de televiziune americana Fox si studiourile de cinema 20th Century Fox, alcatuiesc activele in domeniul audiovizual ale miliardarului Rupert Murdoch. Acestea au fost regrupate sub titulatura "21st Century Fox", in iunie 2013, odata cu scindarea diviziei editoriale de activitatile de divertisment ale grupului detinut de Murdoch.

Magnatul media Rupert Murdoch este fondatorul si presedintele grupului media News Corporation. News Corporation a finalizat, pana la sfarsitul lunii iunie 2013, proiectul sau de scindare, in companii diferite, a diviziei editoriale de activitatile de divertisment.

Divizia de cinema si televiziune - inclusiv studiourile 20th Century Fox, reteaua de televiziune Fox si postul Fox News - a fost separata de cea care include ziarele si operatiunile de publishing ale grupului News Corp. Din grupul media News Corp. fac parte si publicatiile americane Wall Street Journal si New York Post, dar si ziarele britanice Sunday Times si The Sun, dar si The Australian si editurile HarperCollins si Harlequin Enterprises.