"Nu am relatii personale proaste cu Putin", le-a spus Obama jurnalistilor intr-o conferinta de presa, vineri seara, la Casa Alba. Din contra, "conversatiile noastre sunt deschise, directe si adesea constructive", a subliniat el.

"Stiu ca presei ii place sa se concentreze asupra limbajului corporal si asupra acestei staturi putin amorfe pe care acesta il are aparent, ca a unui elev care se plictiseste in fundul clasei. Dar, in realitate, conversatiile noastre sunt foarte productive", a declarat presedintele.

Moscova si Washingtonul, care au atins cel mai rece nivel al relatiilor lor dupa cazul Snowden si anularea unui summit intre cei doi presedinti, sunt in dezacord asupra multor altor subiecte, ca Siria, neproliferarea nucleara, dezarmarea, Afganistanul, Iranul sau Coreea de Nord, apararea antiracheta in Europa sau drepturile omului.

Obama a exclus insa orice boicotare a Jocurilor Olimpice (JO) de Iarna de la Soci, in Rusia, in 2014, in semn de protest fata de recenta lege rusa controversata privind pedepsirea oricarui act de "propaganda homosexuala" in fata unor minori cu amenda si detentie de pana la 15 zile.

"Nu cred sa fie potrivit ca Jocurile Olimpice sa fie boicotate", a declarat el. Amintind ca numerosi atleti americani se antreneaza dur pentru aceste Jocuri, el a apreciat ca o asemenea masura ar aminti de boicotarea de catre Statele Unite a Jocurilor Olimpice de Vara de la Moscova, in 1980, in urma invaziei Afganistanului de catre fosta Uniune Sovietica.

In timp ce Obama se adresa presei, secretarii de Stat si Apararii John Kerry si Chuck Hagel si omologii lor rusi Serghei Lavrov si Serghei Soigu depuneau eforturi sa faca o figura buna in cadrul unei intalniri "2+2".

Cei patru ministri au subliniat interesele comune ale celor doua tari pe scena internationala, in pofida listei lungi de contencioase si unor relatiilor reci in urma cazului Snowden si anularii summitului Obama-Putin. Evenimentul era prevazut la inceputul lui septembrie la Moscova, inaintea summitului G20 din perioada 5-6 septembrie la Sankt Petersburg, la care presedintele american urmeaza, totusi, sa fie prezent.

"Atmosfera generala era foarte pozitiva, ceea ce inspira optimism", a declarat Lavrov dupa reuniunea "2+2". "Nu ar trebui sa apara vreo agravare", a oferit asigurari rusul, vorbind despre o "relatie normala" intre cele doua puteri.