Decizia va fi luata dupa numirea noului CA, iar intrarea in insolventa este privita ca varianta cea mai buna, deoarece majorarea taxei ar fi doar o rezolvare de moment care ar fi si nepotrivita in an electoral, au explicat, luni, sursele citate, aratand ca TVR are nevoie de restructurare si reorganizare, iar o hotarare referitoare doar la majorarea taxei nu ar face decat sa amane insolventa. In plus, actuala conducere a TVR nu a putut sa dea asigurari premierului Victor Ponta ca, daca Guvernul majoreaza taxa radio-tv, televiziunea publica nu va acumula noi datorii.
 
Numirea unui administrator judiciar, care sa vina cu un plan de reorganizare, asa cum s-a intamplat cu Remus Borza la Hidroelectrica, ar permite "curatarea" TVR de contracte paguboase, organizarea activitatilor pe baze economice corecte si restructurarea interna tinand cont de nevoile unei televiziuni publice, au mai precizat sursele.
 
Constatarea ca TVR este in incapacitate de plata va fi facuta de Stelian Tanase imediat dupa ce va fi reales presedinte-director general al TVR de catre noul Consiliu de Administratie care va fi votat de Parlament, conform intelegerii pe care acesta o are cu premierul Victor Ponta. Ulterior, va fi declansata procedura judiciara de intrare in insolventa pe baza constatarii intrarii in incapacitate de plata. Tanase va motiva decizia de intrare in insolventa prin faptul ca activitatea TVR nu mai trebuie sa fie afectata de problema datoriilor de 800 de milioane de lei.
 
De altfel, chiar directorul general interimar al TVR, Stelian Tanase, a declarat, dupa intrevederea de saptamana trecuta cu premierul Victor Ponta, ca insolventa nu poate fi evitata la televiziunea publica, el aratand ca aceasta varianta a fost discutata cu primul-ministru. "S-a discutat si acest lucru (despre insolventa - n.r.), cum s-au discutat si alte scenarii", a spus Stelian Tanase. Intrebat daca poate fi evitata insolventa TVR, Stelian Tanase a precizat: "Daca ma intrebati pe mine, ce cred eu, eu cred ca nu".

"Dar ma gandesc mai mult la ceea ce inseamna restructurare, reforma, mai mult decat neaparat insolventa, desi aceasta discutie se face in temeiul Legii 85/2006 care este Legea insolventei", a adaugat Stelian Tanase. El a precizat ca a convenit cu Ponta asupra unui proces de restructurare, de reorganizare a TVR in baza Legii 85/2006.
 
Tot dupa discutia cu premierul, Tanase a spus ca majorarea taxei nu se va putea aplica in acest an. "In programul stabilit cu premierul azi nu s-a evocat acest punct (majorarea taxei, n.r.), pentru ca l-am discutat saptamana trecuta cu argumente pro si contra. Nu pot sa spun ca in acest moment am luat o decizie ferma in sensul unui calendar si in sensul unei sume pe care telespectatorul roman va trebui sa o plateasca, dar este o problema pe agenda. Daca imi cereti o evaluare, cred ca in acest an nu se va putea face", a spus Stelian Tanase.
 
Intrebat daca are in vedere stergerea datoriilor TVR, premierul Ponta a raspuns: "Nu. Partea care tine de Guvern reprezinta un set de masuri care sa permita relansarea si restructurarea TVR".

"Solutia corecta aplicata in cele mai multe tari europene este fuziunea intre radio si televiziune, este o solutie pe care, probabil, o vom aplica anul viitor, pentru ca acum radioul este pe plus, nu mult, televiziunea este foarte mult pe minus si daca le-am uni nu am face altceva decat sa bagam si radioul in faliment", a explicat Ponta.
 
Intrebat daca sustine majorarea taxei TV, Ponta a spus ca nu o sustine nici in perioada in care este la putere si ca aceasta trebuie eliminata dupa fuziunea radioului si televiziunii publice. "Dupa ce avem tot sistemul digital, televiziunea si radioul public dupa ce se vor reuni, trebuie sa beneficieze de un sprijin de la bugetul public, asa cum se intampla in Europa, dar eu cred ca obligativitatea pentru toti oamenii sa plateasca o taxa e depasita", a adaugat Ponta.
 
Intr-un interviu acordat recent agentiei Mediafax, Stelian Tanase a declarat ca TVR este in pericol sa intre in incapacitate de plata chiar in acest an, precizand ca instrumentele pentru salvarea televiziunii se afla la Guvern si la liderii politici. TVR are o datorie istorica de 150 de milioane de euro si ea nu este atat produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementari, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse, a declarat Stelian Tanase.
 
Stelian Tanase a fost numit director general interimar al Televiziunii Romane, de Parlament, pe 20 decembrie 2013.
Fostul Consiliu de Administratie al TVR, care era condus de presedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Saftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.
Noul Consiliu de Administratie va fi ales marti, de catre Parlament.