Folosirea in regim privat a acestor micute aeronave fara pilot (utilizate initial in scopuri militare), care permit realizarea unor imagini si recoltarea de informatii, era pana acum aproape interzisa in Statele Unite ale Americii, cu cateva exceptii si in conditiile zborurilor de joasa altitudine (mai putin de 122 de metri, departe de aeroporturi).

"Obiectivul nostru este de a obtine echipamente superioare" fata de cele care exista in prezent in sectorul civil si "de a face ordine printre optiunile care ni se ofera, pentru a produce un videojurnalism de calitate, utilizand o intreaga gama de UAV (Unmanned Aerial Vehicle/ Vehicul aerian fara pilot, n.r.) si de camere video", a declarat David Vigilante, unul dintre managerii postului CNN.

Testele prevazute vor fi desfasurate in colaborare cu Georgia Tech Research Institute, precizeaza acelasi acord. Acest centru de cercetari stiintifice are sediul in Atlanta, la fel ca postul de televiziune american, o vedeta a grupului media Time Warner.

FAA, prin vocea administratorului sau Michael Huerta, spune la randul sau ca spera ca acest acord va contribui "la integrarea in conditii de siguranta a unor instrumente fara pilot de recoltare a informatiilor" din spatiul aerian american. "Aeronavele fara pilot reprezinta o oportunitate majora pentru companiile media", a adaugat el.

Extrem de apreciate pentru potentialul pe care il ofera in privinta acoperirii mediatice din aer a unor evenimente de actualitate, sportive si culturale, gratie unor unghiuri noi, aceste vehicule aeriene fara pilot beneficiaza de un numar tot mai mare de voci care militeaza in Statele Unite pentru adoptarea unei legislatii a dronelor. Data publicarii acestor reguli, asteptata pentru acest an, nu a fost deocamdata anuntata oficial.

"Speram ca aceste eforturi vor contribui la dezvoltarea unui ecosistem dinamic, in care operatori de toate felurile si de toate marimile vor putea sa evolueze", a adaugat David Vigilante.

In prezent, sunt exceptate de interdictia formulata de FAA doar cateva companii specializate in supraveghere aeriana, monitorizare a siturilor de constructii si a actiunilor de stingere a incendiilor produse in exploatarile de gaze naturale si companiile de productie a imaginilor.

Pe langa rezervele ce vizeaza protejarea vietii private - dronele permit captarea si stocarea de imagini cu persoane -, unul dintre cele mai mari obstacole din calea autorizarii lor in sectorul civil se refera la temerile ce vizeaza riscul crescut de producere a unor coliziuni aeriene.

193 de cazuri de zboruri ale unor drone in apropierea unor avioane au fost inregistrate de FAA intre 22 februarie si 11 noiembrie 2014, a reamintit pe site-ul ei AOPA, o asociatie a pilotilor americani.