Asadar, dincolo de structura noii corporatii, cum va fi simtita aceasta miscare in piata? WSJ prezinta trei abordari, de la jucatori din afara si din interiorul companiilor implicate.

Standardizarea reclamelor online

Noul grup Omnicom-Publicis va avea o putere de cumparare importanta si se va folosi de ea pentru a impune mai multe formate standard pentru reclamele digitale, aceasta fiind preferinta Publicis de cativa ani incoace.

Ceea ce pot spune este ca muncim din greu, avem echipe care lucreaza direct cu cei de la Facebook la noi standarde”, a declarat Maurice Levy, CEO Publicis. „Si este evident faptul ca, daca ne unim fortele, stabilim noi standarde in randul jucatorilor din online, spre beneficiul industriei si al clientilor nostri”, a adaugat Levy.

Acest lucru ar putea fi si bun si rau. Formatele de reclame online standardizate au ajutat la cresterea industriei, dar in acelasi timp, au transformat reclama online intr-o marfa din ce in ce mai ieftina. O standardizare mai accentuata, de exemplu in reclamele video sau in publicitatea de pe retelele sociale, ar face acelasi lucru.

Publisheri online ca AOL au facut cunoscut deja faptul ca nu mai vor sa vanda bannere ieftine. „Totul a devenit foarte comun. Asa ca ne indreptam atentia catre castigurile gigant din servicii de marketing, programe integrate online/offline. Acesta este viitorul nostru”, a explicat seful AOL Tim Armstrong, pentru AdWeek.

Mai mult de munca pentru competitori

Agentiile de publicitate mai mici vor avea acum sansa sa preia business-uri care ar putea alege sa nu mai fie reprezentate de mega-grupul format din Publicis si Omnicom, in conditiile in care companii rivale devin clientii aceluiasi publicitar. Cele mai rasunatoare exemple sunt Apple si Samsung, Coca-Cola si Pepsi sau AT&T si Verizon.

Din punctul nostru de vedere, fuziunea dintre cele doua companii ar putea duce la pierderea unui numar important de clienti”, scrie Barclays, intr-o nota publicata imediat dupa anuntarea fuziunii. „Fuziunea poate fi o oportunitate pentru advertiseri sa-si reorganizeze agentiile, pentru a incheia contracte mai avantajoase, pentru ca ne asteptam ca grupul nou format sa piarda din clienti”, potrivit Barclays.

Potrivit unor analisti, citati de WSJ, Publicis-Omnicom ar putea pierde 8-10% din venituri, din cauza clientilor care vor prefera sa-si schimbe agentia de publicitate. John Wren, CEO Omnicom, nu-si face insa probleme: “Daca vom avea pierderi, probabil ca nu vor fi mai mari de 1%.”

La randul sau, Maurice Levy a explicat ca, desi in ultimii 10 ani compania a facut o serie de achizitii, incepand cu Saatchi, in 2001, „nu am avut deloc pierderi, nici macar un client mare nu a plecat. Trebuie s-o spun si vreau s-o spun tare”, a accentuat seful Publicis.

15.000 de joburi ar putea disparea

Noua companie rezultata in urma fuziunii va avea 130.000 de angajati, iar analistii sustin ca o parte din economiile de sute de milioane pe care vrea sa le faca firma va proveni din reducerea numarului de joburi. Nu au fost anuntate, inca, planuri de concedieri, reprezentantii companiei multumindu-se doar sa declare ca vor incerca sa faca integrarea cat mai usoara.

Dar Barclays a calculat ca noul gigant ar putea reduce cu 6% costurile cu personalul, iar acest procent conteaza, cand costurile totale se ridica la 69%. Potrivit analistilor, aproximativ 15.000 de angajati ar putea fi concediati.

Publicis si Omnicom, doua dintre cele mai mari companii de publicitate din lume, au anuntat, duminica, la Paris, ca vor fuziona, creand astfel cel mai mare grup de advertising la nivel mondial, cu o valoare de piata de 35,1 miliarde de dolari. Fuziunea se va finaliza la sfarsitul trimestrului patru din 2013 sau primul trimestru din 2014.

Actionarii fiecareia dintre cele doua companii vor detine aproximativ 50% din noua entitate, care se va numi Publicis Omnicom Group. Actualii sefi ai Publicis, Maurice Levy, si Omnicom, John Wren, vor fi codirectori generali.

Companiile au impreuna o valoare combinata pe bursa de peste 35 miliarde de dolari si venituri de 23 miliarde de dolari anul trecut.

Alianta va aduce sub acelasi acoperis agentii precum BBDO Worldwide (Omnicom) cu Leo Burnett si Saatchi & Saatchi (ambele Publicis), sporind prezenta pe toate pietele importante. Tranzactia va asigura noului grup si mai multa greutate pentru a negocia tarife mai bune pentru clienti in privinta publicitatii TV, internet si print, intr-o perioada in care industria globala se profil arata semne de recuperare, informeaza Bloomberg.