Pentru o iesire de weekend, avem si in Romania destule partii, desi nu sunt intretinute la fel ca cele din alte tari.


Statiunile de pe Valea Prahovei: Sinaia, Predeal, Azuga sunt recunoscute drept printre cele mai scumpe locatii din tara noastra, insa sunt destinatii ideale pentru o vacanta de doua-trei zile, pentru iubitorii sporturilor de iarna din Romania. Preturile pentru cazare in aceasta zona pornesc de la 80 de lei pe noapte pentru o camera dubla, la pensiune si de la aproximativ 100 de lei pe noapte, pentru o camera la hotel.

In medie, skipass-ul pentru o zi costa in aceste statiuni 120-130 de lei.

Sinaia

Acestor resorturi foarte cunoscute li se alatura si cele din nordul Moldovei sau Maramures, acolo unde nu doar partiile sunt mai mici, ci si preturile. O noapte de cazare porneste de la 50 de lei pentru o camera dubla, iar proprietarii de pensiuni negociaza preturi mai mici si pentru serviciile legate de masa.

Insa, pentru un sejur mai lung, resorturile din  alte tari europene, sunt mult mai ofertante.

Destinatii precum Bulgaria, Slovacia, Polonia stau foarte bine la raportul calitate pret.

In Bulgaria, de exemplu poti petrece o saptamana cu toate costurile incluse: transport, cazare, masa, skipass, iesiri “la bere”, cu mai putin de 400 de euro. Dar exista locuri accesibile si in Austria, Italia sau Franta.

Avem mai jos cateva exemple de destinatii de schi adunate din multe recomandari de pe site-urile internationale de profil.

 Innsbruck, Austria

Austria a devenit de multi ani o destinatie traditionala pentru o mare parte dintre europeni, inclusiv pentru romani. Din Romania distanta pana la statiune este de aproximativ 1.500 kilometri, dintre care, de la iesirea din tara, aproape 1.000 de kilometri sunt pe autostrada.

Statiunile din Alpi ofera conditii excelente de schi, cu partii de zeci de kilometri si instalatii amenajate, dar Innsbruck este considerata perla coroanei.

Innsbruck ofera peste 50 de kilometri de partii, pe care sunt instalate 6 telescaune, 4 telecabine si 9 teleshiuri. Sezonul incepe din decembrie si tine pana in martie.

La un hotel de 4 stele preturile incep de la 350 de euro de persoana pentru un sejur de 6 zile cu mic dejun si cina incluse si skipass-ul pentru 4 zile.

Livigno, Italia

Livigno este considerata cea mai ieftina statiune din Alpi. Acest lucru se datoreaza si faptului ca beneficiaza de anumite privilegii fiscale.

Localizata in partea de nord a Italiei, are 74 de partii pentru toate categoriile de schiori. Partiile sunt deservite de 35 de instalatii de transport pe cablu.

Daca stai la un hotel de 3 stele, poti plati intre 48 si 68 de euro pe apartament pe zi. Anumite oferte includ si skipass-ul pe perioada de sedere.

Les Arcs, Franta

Les Arcs reprezinta un ansamblu patru statiuni moderne, care impreuna formeaza una dintre cele mai intinse zone de schi din lume, cu peste 420 de kilometri de partii intinse pe trei ghetari.

Sunt de asemenea numeroase locuri de cazare, pentru toate buzunarele. Cele mai ieftine oferte sunt in jur de 300 de euro pe saptamana pentru un apartament cu sase locuri.

Skipass-ul pentru 6 zile costa in jur de 200 de euro.

Jasna, Slovacia

Si Muntii Carpati ofera numeroase destinatii de schi, in Slovacia fiind multe dintre ele.

Statiunea Jasna estecea mai mare din Slovacia. Are peste 40 de kilometri de partii deservite de 17 instalatii de transport pe cablu.

Ski pass-ul pe pentru o saptamana costa aproximativ 150 de euro.

Cazarea la hoteluri de 3 si 4 stele variaza intre 20 si 30 de euro de persoana pe noapte.


Bansko Resort, Bulgaria

Bansko este statiunea numaru 1 din Bulgaria si incepe sa devina si statiunea de schi preferata de romani. Se afla la aproximativ 550 de kilometri de Bucuresti.

In ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult. Au fost construite instalatii de transport pe cablu, tunuri de zapada, hoteluri, vile, cabane, etc.

Datorita conditiilor meteo si cu ajutorul numeroaselor tunuri de zapada sezonul se prelungeste pena in luna mai.
Partiile insumeaza 75 de kilometri iar cel mai inalt punct este la peste 2.600 de metri.

Oferte de cazare sunt pentru toate gusturile si portofelele. Cele mai ieftine oferte sunt intre 150-240 de euro pentru un apartament pe saptamana.

Skipass-ul pentru o saptamana costa aproximativ 130 de euro.

Pentru destinatiile mai indepartate si implicit mai scumpe, se recomanda inchirierea unor apartamente sau case de vacanta. Un apartament in zona de schi Portes du Soleil, care se intinde in Franta si Elvetia, costa peste 400 de euro  timp de o saptamana.

Portes du Soleil